Унгария сложи таван на цените на горивата


Унгария сложи таван на цените на горивата
Снимка: MOL Nyrt

15429

Унгария наложи таван на цените на горивата, за да предпази потребителите от рязко покачване на цените и да спре растящата инфлация. Решението обяви Гергели Гуляш, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан.

"Надяваме се, че това ще помогне на икономиката и може да допринесе за ограничаване на инфлацията", каза Гуляш. Той повтори, че Унгария ще продължи със замразяването на цените на енергията на дребно на фона на скока в сметките за електроенергия в цяла Европа.

От 15 ноември цените на бензина на дребно не могат да надхвърлят 480 форинта (или 1,31 евро) за литър, което е под сегашните цени, надхвърлящи психологическата граница от 500 форинта (1,37 евро) за литър. Таванът ще остане в сила 3 месеца, като няма да се прилага за първокласните горива.

Средните цени за най-масовия вид бензин достигнаха рекордните 507 форинта (1,39 евро), според уебсайта за сравнение на цените holtankoljak.hu, докато средната цена на дизела се покачи до 513 форинта (1,40 евро) за литър.

Мярката идва, след като годишната инфлация през октомври достигна 6,5% - най-високото ниво от 2012 г. насам. Разликата в цената ще бъде поета от търговците на горива на дребно, които няма да компенсирани от държавата, заявиха унгарските власти.

Правителствата по цял свят са под натиск да помогнат на потребителите да издържат на покачващите се цени на енергията. В Унгария цените на горивата скочиха с 31% през октомври в сравнение с година по-рано, което помогна на инфлацията да достигне деветгодишен връх.

Таванът на цената е последната от мерките на Орбан за повишаване на настроенията на потребителите преди предстоящите след няколко месеца избори, допълвайки почти 20% увеличение на минималната работна заплата от следващата година и данъчна отстъпка от 1,9 млрд. долара, пише Bloomberg. 

Най-големият търговец на горива в Унгария - Mol Nyrt. засега запазва мълчание за новите мерки. "Размерът на отрицателното въздействие (върху Mol) зависи от това колко дълго правителството поддържа ограничението на цената", каза Гелерт Гаал, анализатор в базираната в Будапеща брокерска компания Concorde.

Според експерта е напълно вероятно таванът на цените да бъде удължен с още два месеца до парламентарните избори следващата пролет.

Унгария не е първата източноевропейска държава, която прилага мярката с ограничаването на цените на горивата. Същото направи и Хърватия в средата на октомври за период от 30 дни, а наскоро удължи с още месец. Разходите за спряното поскъпване на горивата в балканската държава се поемат както правителството, така и от дистрибуторите. Румъния пък наложи таван на цените на тока и газа за домакинствата.

Инфлацията е все по-голям проблем

Инфлацията в Унгария е все по-голям проблем. Някои икономисти смятат, че Унгарската централна банка, която започна да повишава лихвите през юни, но след това забави темпа на затягане през септември, може да бъде принудена да повиши рязко лихвените проценти следващата седмица, за да овладее инфлацията и да подкрепи форинта. Инфлацията ще продължи да расте, уверени са в ЕЦБ

Валутата падна до най-ниските си нива от две седмици над 365 за евро в четвъртък, притисната от по-силния долар и несигурността относно готовността на централната банка да затегне допълнително паричната си политика, предава Reuters. 

"Последните изненади на възходящата инфлация означават, че сега очакваме инфлацията да бъде средно 5,9% на годишна база през 2022 г. (4,0% преди), което също предполага по-висок лихвен процент от 4%, който вероятно ще бъде достигнат до средата на 2022 г.", посочва икономистът на HSBC Агата Урбанска-Гинер.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички