Инфлацията ще продължи да расте, уверени са в ЕЦБ


Инфлацията ще продължи да расте, уверени са в ЕЦБ
Снимка: iStock

2728

Инфлацията в Европа ще продължи да нараства още тази година, като се предвижда по-високите ценови нива да продължат по-дълго от първоначално очакваното, заяви Европейската централна банка в последния си икономически бюлетин.

Централната банка отдава това нарастване на инфлацията на рязкото покачване на цените на енергията в цяла Европа и възстановяването на търсенето след възстановяването на икономиката от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. Освен това базовите ефекти, свързани с края на намаляването на ДДС в Германия, също се разглеждат като фактор в подкрепа на растящата инфлация. Германия върна обичайното ДДС и цените полетяха

Въпреки това ЕЦБ отбеляза, че тези фактори ще отслабнат през 2022 г., като добави, че с връщането на икономиката към пълен капацитет се очаква и увеличение на заплатите, което да компенсира част от негативния инфлационен ефект върху крайните потребители. Централната банка на еврозоната прогнозира връщане на инфлацията до целта от 2% в средносрочен план.

Според ЕЦБ глобалната икономическа активност се забавя поради комбинация от фактори, най-забележим от които е проблемът с веригите на доставки и затягане на предлагането.

Възстановяването продължава да зависи от хода на пандемията и по-нататъшния напредък с ваксинацията срещу Covid-19, отчита ЕЦБ. Според нея обаче рисковете за икономическите перспективи като цяло са балансирани.

В краткосрочен план проблемите с нарушените доставки и нарастващите цени на енергията са основни рискове за темповете на възстановяване и за инфлационните перспективи. Ако недостигът на доставки и по-високите цени на енергията продължат по-дълго, това обаче може да забави икономическото възстановяването, посочва централната банка. Няма универсален лек срещу високите цени

Въпреки това, икономическата активност може да надмине настоящите очаквания, ако потребителите станат по-уверени и спестяват по-малко от очакваното към момент, смята ЕЦБ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички