Швеция сваля временно данъка върху горивата заради ръста на цените


Швеция сваля временно данъка върху горивата заради ръста на цените
Снимка: iStock

2283

Швеция временно ще намали данъците върху горивата, ще компенсира собствениците на автомобили и ще разшири схемата за намаляване на сметките за електроенергия на фона на покачващите се цени на енергията, предадоха световните агенции. Хърватия върна тавана на цените на горивата

Правителството съобщи, че намаляването на данъците върху горивата ще струва около 3,7 милиарда крони (383,58 милиона долара), докато компенсацията на собствениците на автомобили ще добави още 4 милиарда крони (417,68 милиона долара - бел. р.) към сумата, предаде БТА.

Други 4 милиарда крони ще бъдат заделени в бюджета, за да се стимулират потребителите да преминат към електрически превозни средства.

Намалението на данъка върху горивата "до минимално допустимото ниво в съответствие с правилата на ЕС" ще е за периода от юни до октомври 2022 г., съобщи шведският финансов министър Микаел Дамберг.

"Ситуацията остава несигурна и цените силно се колебаят, но виждаме, че трябва да подкрепим спешно потребителите на този етап и в същото време - да вземем мерки за допълнително намаляване на зависимостта ни от изкопаемите горива", каза министърът.Горивата поскъпнаха двуцифрено за месец

Днес бензинът на дребно в скандинавската страна струваше 21,39 крони (2,22 долара) за литър. 52 процента от цената му, или 11,1 крони (1,15 долара), се сформира от данъци.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички