Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол


Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

9512

България няма нужда и не зависи от руски нефт. "Нефтохим" може да преработва всякакъв нефт. Може и да не работи изобщо, ако "Лукойл" реши да го спре. Това няма да предизвика дефицит на горива в страната, нито ще вдигне цените. Нито някой ще остане без работа. Който твърди обратното, просто лъже, за да защитава руски интереси. Лъжат ви, това е. Плашат ви.

Това пише в профила си във Facebook Никола Янков, управляващ съдружник в "Експат Капитал" и бивш зам.-министър на транспорта, както и зам.-министър на икономиката в коментар за зависимостта на България от руски петрол. Ето целият коментар на Янков:

Надявам се тези "новини" за някакво българско вето срещу санкциите на ЕС върху руския нефт да се окажат фалшиви. Словакия и Унгария, за които се предвиждат няколко месеца изключение от санкциите, получават руски нефт по тръбопровод (подобно на газа) и имат дългосрочни договори за доставка с клаузи "взимаш или плащаш". Тези държави също така нямат близки морски пристанища за внос на суров нефт или нефтопродукти с танкери. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

България няма такива проблеми. Нито внасяме нефт по тръбопровод, нито имаме дългосрочни договори. И си имаме прекрасно пристанище, където могат да се разтоварват танкери и с нефт, и с рафинирани нефтопродукти.

България няма нужда и не зависи от руски нефт. "Нефтохим" може да преработва всякакъв нефт. Може и да не работи изобщо, ако "Лукойл" реши да го спре. Това няма да предизвика дефицит на горива в страната, нито ще вдигне цените. И в момента много от големите вериги внасят горивата си - от Австрия, от Гърция и от Румъния. Хората не знаят, но бургаската рафинерия е спирала често за месеци - за основни ремонти и монтаж на нови инсталации - и животът в България не е спирал. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

Освен това имаме 120-дневни запаси от нефтопродукти на склад, което е изискване на ЕС за всяка държава-членка. Танкери с нефтопродукти могат да се разтоварват и на терминала на петролната база във Варна. А баржи с нефтопродукти от Централна Европа могат да се разтоварват на пристанищата във Видин, Свищов и Русе.

Внос на големи количества горива с танкери може да се прави и през терминала в Солун. Внос на нефтопродукти от рафинериите в Гърция и Румъния се прави спокойно и в големи количества с жп цистерни. Знам за какво говоря, защото съм бил в ръководството на една от големите петролни компании в България. Както и в надзорния съвет на "Нефтохим".

Повтарям, за да е пределно ясно за всички: България няма нужда и не зависи от руски нефт. Нито ще има дефицит на горива, нито ще се вдигнат цените. Нито някой ще остане без работа. Който твърди обратното, просто лъже, за да защитава руски интереси. Лъжат ви, това е. Плашат ви. По същия начин, както ви лъжат и плашат, че обявяваме война на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна.

Да се тропа по масата в Брюксел с националното ни вето си е чиста про-руска политика и нищо друго. И граничи с предателство. Това не е в националния интерес на проевропейска България. Това е в интерес единствено на Лукойл, Газпром и руската държава. Ясно е, че Корнелия Нинова и Румен Радев влияят силно на премиера, но хайде стига толкова! Стига толкова!

Силно се надявам, ако това с ветото се окаже истина, "Демократична България" да не обявят във Facebook поредното "започване на консултации с коалиционните партньори", а да приключат веднага с този неуспешен и много вреден за страната политически експеримент.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички