Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?


Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

10898

Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре работа. Това каза по БНР председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов. По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време. Засега не е ясно с какви запаси от руски нефт разполага рафинерията.

Има ли риск рафинерията да спре работа?

"Засега няма такава заплаха, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистиката, нито технологиите са отработени", каза Шарафутдинов и допълни, че, ако спрат танкерите, спира и "Лукойл".

Ще дойдат ли доставки на петрол от други страни?

"За кратко, може да има алтернативни, но дали ще извадим 90 или 93 или 95 процента никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще се преработва", посочи още Шарафутдинов, според когото, ако руският петрол спре внезапно, ще има проблем. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Напомняме, че по-рано днес директорът на програма "Енергия и климат" към Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира по БНТ, че още щом е започнала войната в Украйна, редица рафинерии в Източна Европа са намалили руския нефт. Полша и прибалтийските държави в момента не внасят никакъв руски петрол, подчерта Владимиров, но се съгласи, че разходите за докарване на друг вид петрол ще са по-високи.

Технологично предизвикателство

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване на Бургас и проблеми за околната среда, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той потвърди, че България няма да подкрепи ембаргото и е готова да наложи вето, ако не получи изключение.

"Едната причина (за исканото изключение) е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни сероочиствщи инсталации в "Лукойл-Нефтохим", а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент", каза Василев.

Мартин Владимиров смята, че не би трябвало да говорим за недостиг на горива, защото можем да пренастроим "Лукойл Нефтохим".

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички