Политиците се чудят как да овладеят цените на горивата


Политиците се чудят как да овладеят цените на горивата
Снимка: iStock

13950

Все повече малки бензиностанции затварят врати за неопределен срок заради високите цени на горивата и нелоялната конкуренция от страна на големите търговски вериги и снабдители. И според управляващи, и според опозиция злоупотреби с цените има, предава БНТ.

През последната година цените на горивата у нас са скочили с 60%: средната цена на най-масовия бензин А-95 в момента е 3,35 лв./л, а на дизелът - 3.45. За сравнение - преди година цените са били: бензин и дизелът са стрували по 2.12 лв. за литър, показват данните на специализирания портал Fuelo. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Венцислав Пенгезов е собственик на две бензиностанции. В бизнеса е от 1997 г. и досега не се е сблъсквал с подобен проблем. Затова и му се е наложило да прибегне до крайната мярка - да затвори един от обектите си за неопределен срок. "Има големи аномалии, продажби под "едрови" цени, които една голяма верига може да си го позволи, но малките бензиностанции, които реално са българската част от бизнеса, не могат", разказва Венцислав пред БНТ.

Ползваме по-евтин руски нефт, а цените са като европейските

За момента той няма да освобождава служители, но е спрял плащанията с банковите карти заради таксите. "При рекордно ниските цени на руския петрол, при почти стоте процента руски петрол, при ниските заплати в България, при ниските данъци в България, цените тук се изравниха с някои средноевропейски държави, в които стандартът е по-висок. На първо място държавата трябва да си влезе в ролята", недоволен е търговецът на горива. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

От ГЕРБ представиха в парламента анализ на цените. "Българската рафинерия не ползва петрол от сорта Брент, а ползва уралски нефт. Цената на уралския нефт след войната в Украйна, уралският нефт пада с 30%. Ако няма увеличение на цената на петрола, акцизът и ДДС са същите, защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев?", попита депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Бензинът и дизелът ще стават все по-скъпи

Горивата наистина са поскъпнали с около 1 лев през последната половин година, но цените скочиха особено много след началото на руското нахлуване в Украйна. Точно преди 4 месеца, когато нямаше военни действия, бензинът у нас е струвал 2,54 лв. за литър, а дизелът - 2,60 лв. Оттогава бензинът е поскъпнал с 32%, а дизелът - с 33%.

От партията на Бойко Борисов са възмутени, че управляващите втора седмица не внасят в парламента решението за създаване на временна комисия, която да разследва цените на горивата. "Защо купуваме евтин руски петрол, за което се бори вицепремиерът Асен Василев, а плащаме скъп американски Брент. Тази разлика от 1 лев на литър, защото такава е разликата - 1 лев на литър, някой, грубо казано ни "дере" и ги прибира в собствения си джоб", попита Добрев. Горивата пак скачат, счупиха 3-годишен рекорд

От "Демократична България" обвиниха ГЕРБ, че не предлагат решения. "По отношение на цените на горивата, чухме само констатации и анализи, но нито едно решение, нито едно конкретно предложение, казва депутатът от ДБ Мартин Димитров.

Самите те предлагат 4 мерки. "Искаме комисия за "Лукойл", която предложихме, но опозицията попречи това да стане като разширение на съществуващата комисия за газа. Искаме смяна на представителя на държавата в "Лукойл". Искаме смяната на КЗК", посочва Димитров и разкрива, че със съпартийците му имат готов законопроект, който ще осигури по-голяма конкуренция при данъчните складове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои невиждано поскъпване на петрола

Унгария сложи таван на цените на горивата

Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър

Бензинът в Кипър достигна невиждан връх

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички