Бензинът и дизелът ще стават все по-скъпи


Бензинът и дизелът ще стават все по-скъпи
Снимка: iStock

15619

Горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват поне до края на годината заради по-високите цени на петрола и природния газ на международните пазари. От 2023 г. ни очаква драстично по-голямо поскъпване заради скок на акцизите, заявява председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Зареждаме по-скъп бензин и дизел

"Възможностите за задържане на цените на горивата у нас са почти изчерпани", посочи пред БНР Терзиев. Той обяснява, че покачването на цените в бензиностанциите в момента изостава в сравнение с ръста на международните цени. Това било благодарение на стоковите наличности от май-юли, които са реализирани през август и септември.

От началото на годината цените на бензините и дизела вече са се повишили с над 30%. В момента средната цена на най-масовия A95 е 2.31 лв. за литър, а дизелът е 2.32 лв. Най-голямо е увеличението при пропан-бутана - с 50%, и в момента той се продава на около 1.22 лв. Бензинът и дизелът поскъпнаха с повече от 25%

"Не се забелязва особена алтернатива за понижение или за задържане на тези цени", смятат от БПГА. Страните производителки на петрол няма да увеличат добива, което със сигурност ще доведе до нарастване на енергийните цени, а оттам и на автомобилните горива.

Тенденцията е точно обратната - към устойчиво повишение на цените, което най-вероятно ще продължи през следващите няколко седмици или до края на месеца. "Какво ще се случи през ноември и през декември, дано не е тежка зимата и студена", казва шефът на БПГА.

Въпреки големия ръст в цената си и продължаващото поскъпване пропан-бутанът ще остане най-евтиното гориво и своеобразен отдушник на цените на бензина, посочва Терзиев.

Драстично вдигане на акцизи

Пропан-бутанът обаче ще стане невъзможно за използване гориво от момента, в който от 2023 г. всички моторни горива ще бъдат изчислявани на база замърсяване с въглероден двуокис, предупреждава Терзиев. Той посочи, че увеличението на акциза от 2023 г. ще е драстично. Поскъпване на горивата: Бензинът и дизелът ще скочат над 3 лева

"Зелените политики, които води Европа и това, което е възможно да изпълни България, са различни и паралелни вселени. Ако ние продължаваме да обещаваме стриктно и да изпълняваме, без да си даваме сметка какво ни очаква, ще имаме същите проблеми като тези на Маришкия басейн и производителите на въглища", предупреждава Живодар Терзиев.

"Всички мерки за енергийна ефективност и използване на алтернативни горива, особено за увеличаване на процента на ВЕИ, водят до една много неприятна математика на покачване на цените на горивата в пъти. Тогава това увеличение на дизеловото гориво с 2-3 или 5 стотинки през последните няколко месеца ще ни се стори като детска игра. Увеличенията ще бъдат с лев и повече, сравнено към цените в настоящия момент", каза Терзиев. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Затова от БПГА настояват държавата да предприеме поетапно, в рамките на 10 години, вдигане на акцизните ставки, особено на компонентата, свързана с въглероден диоксид. От бизнес организацията очакват държавата най-после да започне да инвестира в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към водородна трансформация, защото всички намерения засега са само на хартия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички