Поскъпване на горивата: Бензинът и дизелът ще скочат над 3 лева


Поскъпване на горивата: Бензинът и дизелът ще скочат над 3 лева
Снимка: iStock/Guliver

52049

Цените на бензина в България ще скочат до 3,20 лв. за литър, а дизелът ще поскъпне до 3,40 лв. за литър. Поскъпването ще се случи в рамките на година и половина-две в резултат на новите европейски правила за горивата, наложени от Зелената сделка. Това разкри в сутрешния блок по bTV Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация.

Зелените политики на ЕС ще вдигнат и акциза на горивата, което ще ги оскъпи с около 1 лев за литър. "Може би от следващата година ще започне смесване и с нов биокомпонент, който е около 2-3 пъти по-скъп от настоящия. Това ще се отрази негативно на българската икономика и ще доведе до допълнително повишаване на цените на всички стоки", обясни Бенчев.

Очаква ни увеличение от над 35% в цените на горивата и то наложено чисто административно. Оттук нататък горивата ще поскъпват главно заради административни пречки, наложени от европейски регулации. Въвеждането на т.нар. "данък емисия", какъвто вече има в енергетиката, върху транспорта също ще се отрази върху цените на горивата, обясни експертът.

Експертът се обърна към българските представители в европейските институции с апел да защитават зелена политика, която да бъде социално приемлива за България и да бранят интересите на потребителите. "Досега, доколкото знам, България е за техническа неутралност при горивата, т.е. всички видове горива се облагат еднакво, на пазарен принцип", посочи той. Светът скоро няма да се откаже от бензина и дизела

От началото на юни бензинът е поскъпнал с около 13 стотинки, което се дължи на котировките на суровия петрол, които се покачваха през това време. През това време цената на петрола е скочила двойно – от 37 долара за барел до 75 долара за барел. "Имаме около 100% увеличение в цената на петрола и около 22% в цената на горивата. Това е нормално – те представляват около 1/4 от цената на нефта", обясни Бенчев.

Експертът припомни, че горивата в България са с най-ниските цени в ЕС и са четвъртите най-евтини в цяла Европа. "Нашите цени са напълно нормални с оглед на случващото се на европейските и световни пазари", отбеляза той.

При поскъпване на петрола цените на горивата бързо тръгват нагоре, но щом цената на нефта започне да пада, поевтиняването сякаш е по-бавно. "Това е усещане на потребителя. Според множество изследвания двете неща вървят с едно и също темпо, с малко отклонение при падането", обясни Бенчев.

До края на годината едва ли ще има сериозно поскъпване на горивата. "Ако не се случи нещо изключително в геополитиката, цените ще се запазят на сегашните нива. "Ако курсът на суровия петрол се задържи на нивата, на които е в момента, то със сигурност и цените на горивата ще останат такива, каквито са на бензиноколонките днес", посочи Бенчев. Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола

"Все пак се очаква скоро котировките да стигнат 80 долара за барел и ако това стане, бензинът ще поскъпне с още няколко стотинки", прогнозира експертът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички