Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола


Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола
Снимка: iStock/Guliver

6966

Петролът достигна най-високата си стойност от две години насам. Според експертите цената на "черното злато" ще продължи да се покачва и може да достигне 100 долара за барел още догодина, пише Deutsche Welle.

През тази седмица цената на петрола на няколко пъти достигна нови рекордни стойности. За първи път от две години един барел (159 литра) от сорта Брент прехвърли границата от 75 долара, а американският лек суров петрол WTI достигна цена от 73 долара за барел. За последен път той е струвал толкова през октомври 2018 г.

Цената ще продължи да расте

Експертите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs очакват още през това лято цената на Брент да достигне 80 долара за барел, като поскъпването може да продължи. Цена от 100 долара за барел те определят като "реална възможност". Цена от 100 долара за барел е все по-вероятна, казват пред Financial Times и от Glencore – най-големия търговец на гориво в световен мащаб.

В JP Morgan говорят за нов цикъл на поскъпване на суровината и неотдавна потвърдиха прогнозата си за цена от 190 долара за барел през 2025 г.

Франциско Бранч от Bank of America смята, че границата от 100 долара за барел ще бъде  достигната още през 2022 г. Според него цената се качва, защото предлагането почти не се променя, а търсенето нараства. Обяснението за това е просто: в условията на пандемията много фирми отложиха инвестиционната си дейност, и сега, когато мерките се разхлабват, а имунизационните кампании, поне в развитите индустриални държави, набират все по-голяма скорост, потребителите и компаниите имат много да наваксват. Това поражда и високото търсене.

Делта мутацията на Covid-19 като рисков фактор

Отстъплението на пандемията и възстановяващата се световна икономика водят до повишено търсене на суров петрол, бензин, дизел и керосин. Франциско Бланч вижда в съживяващата се туристическа индустрия един от факторите, който оказва натиск за повишаване на цените.

Рисков фактор за икономиката в момента представлява Делта мутацията на коронавируса, тъй като тя пък може да доведе до връщане на ограниченията и затягане на противоепидемичните мерки.

Растящите цени могат да активизират играчите в добива на шистов петрол. Американската фракинг-индустрия винаги е била коректив на пазара на суровини и е разширявала производството, когато цените се покачват. Последният път, когато станахме свидетели на това, беше през 2014 г. Тогава петролът беше стигнал 100 долара за барел, а намесата на американските фракинг-фирми на пазара доведе до бърз край на ръста в цените. Ще продължи ли да поскъпва петролът?

Рисковият фактор Иран

От климатичната политика на Запада могат да спечелят страните от картела ОПЕК, преди всичко – Саудитска Арабия и Русия. Предстои да стане ясно доколко те са готови да реагират с увеличение на производството в отговор на повишеното търсене. А след избирането на ултраконсервативния духовник Ебрахим Раиси за президент на Иран е малко вероятно Ислямската република да тръгне в посока, която ще доведе до бързото отпадане на американските санкции, за да може Иран също да увеличи добива на петрол, казва Ойген Вайнберг от Commerzbank. Русия към ОПЕК: Няма смисъл от ограничения в добива на петрол

Едно обаче е сигурно: ако цените на петрола наистина се устремят нагоре към границата от 100 долара за барел, това неминуемо ще наложи преизчисляване на инфлационните рискове на финансовите пазари, тъй като цената на петрола е сред най-силните фактори, влияещи на потребителските цени.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички