Русия към ОПЕК: Няма смисъл от ограничения в добива на петрол


Русия към ОПЕК: Няма смисъл от ограничения в добива на петрол
Снимка: iStock

15174

Сривът в цената на петрола стана неизбежен, а намаляването на производството престана да има смисъл, тъй като не е ясно колко силно ще бъде въздействието на коронавируса върху търсенето, заяви заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин в интервю за Reuters.

Миналата седмица Саудитска Арабия не успя да получи подкрепата на Москва за по-големи съкращения на производството на срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК +). След несъгласието Рияд заплаши да наводни пазара с петрол. Цените на нефта паднаха с над 30% в понеделник, а в в сряда отново се понижиха до около 36 долара за барел.

ОПЕК предложи да съкрати добива с още общо 1,5 млн. барела на ден, а Русия беше помолена да намали нефтената си продукция с допълнителни 300 000 барела на ден.

Да приеме ограничението, което би намалило руския добив с общо 600 000 барела на ден, е техническо предизвикателство за руската петролна индустрия, твърди Сорокин. Според него няма смисъл от съкращаването, след като всички са разбрали колко рязко може да спадне търсенето.

"Не можем да се борим със ситуация на спадащо търсене, когато няма яснота къде е дъното (на търсенето)", твърди Сорокин. Той присъства на всички съвместни срещи с ОПЕК с шефа си Александър Новак и даде пред Reuters първото си интервю след срещата миналата седмица.

"Може много лесно да се окажем в кръговрат, и щом намалиш веднъж, да изпаднеш в още по-лоша ситуация след 2 седмици. Цените на петрола скоро ще отскочат, преди да паднат отново, тъй като търсенето продължава да спада", обясни той.

Русия предложи да се удължат съществуващите съкращения на ОПЕК + от общо 1,7 млн. барела на ден за поне още едно тримесечие, за да се оцени реалното въздействие на коронавируса върху търсенето, но ОПЕК отказа. От 1 април всички производители на ОПЕК + вече могат да добиват петрол неограничено.

"Считаме (настоящата) пазарна ситуация за предсказуема, но неприятна... Пазарът и пазарните сили ще я регулират сравнително бързо", каза Сорокин. Той очаква първите признаци на по-ниска активност на добива на нефт при скъпоструващи проекти в световен мащаб в рамките на 4 до 6 месеца.

"Не сме в ценова война"

Русия има готовност за нови разговори с ОПЕК, ако има условия за това и не участва в ценова война. "Всички канали за комуникация са отворени, но не мога да предскажа кога ще се срещнем отново – това до голяма степен зависи от нашите партньори", казва руският зам.-министър.

Руските нефтопроизводители, които изчисляват цените на продукцията си в долари на световните пазари, ще бъдат компенсирани чрез обменния курс долар-рубла.

"Не сме в ценова война с никого... Ние сме конкурентни. Гледаме пазара и разбираме, че подобна ситуация ще помогне на пазара да се възстанови. Проектите с високи разходи ще изчезнат", твърди Сорокин.

Русия може бързо да добави 200 000-300 000 барела на ден към производството си, които да увеличи допълнително до 500 000 барела на ден през следващите няколко месеца, което би повишило руското производство на морски нефтен и газов кондензат до около 11,8 млн. барела петролен еквивалент на ден.

Това би било рекорд в постсъветската епоха, но въпреки това ще е под 12-те млн. барела на ден, които Саудитска Арабия обеща да произвежда през април.

Разногласията между Русия и ОПЕК слагат край на близо 3-годишно сътрудничество, по време на което пазарът прие идеята производителите да предотвратят пазарен срив.

Според Сорокин това означава, че компаниите отново започват да инвестират в петрол с висока цена, намалявайки въздействието на допълнителни съкращения на продукцията от страните производителки.

Новото съкращаване на добива би повишило цените и ще доведе до нови проекти, които ще наводнят пазара след 3-4 години, смята той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички