Опасенията за търсенето в САЩ и конфликтът в Близкия изток поддържат цените на петрола


Опасенията за търсенето в САЩ и конфликтът в Близкия изток поддържат цените на петрола
Снимка: iStock

991

Цените на петрола се изменят слабо в четвъртък, докато намаляващото търсене на горива в САЩ – най-големият потребител на „черно злато“ в света, надделя над опасенията за разширяване на конфликта в Близкия изток на фона на признаците за забавяне на икономиката, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол Брент се повишават с 24 цента, или 0,28%, до 88,28 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 24 цента, или 0,29%, до 83,05 долара за барел.

„Текущата слабост на референтните цени, след тестване на нива над 90 долара за барел, се дължи на пренасочването на пазарните настроения към глобалните икономически ветрове заради геополитическото напрежение“, казва Емрил Джамил, старши петролен анализатор в LSEG Oil Research.

„Като оставим настрана геополитиката, цените през това тримесечие ще се движат от фактори, включително големи съкращения на предлагането на производителите, икономически данни от Китай и еврозоната, в допълнение към нарастващите очаквания за търсене, тъй като Северното полукълбо навлиза в лятото на фона на очакваното по-строго предлагане“, казва Джамил.

Снимка: iStock

Tърсенето на горива намалява на фона на признаците за охлаждане на бизнес активността в САЩ през април и по-упорита от очакваното инфлация. Това означава, че Фед вероятно ще отложи намаляването на лихвените проценти.

По-ясна индикация за намеренията на Фед относно лихвените проценти ще се види след публикуването на данните за БВП на САЩ и разходите за лично потребление през март в четвъртък и петък.

Междувременно се очаква сраженията в ивицата Газа между Израел и „Хамас“ да се разширят, като някои анализатори прогнозират, че израелските власти може инициират нападение в Рафах. Това от своя страна може да увеличи рисковете от разразяване на по-широк конфликт, който потенциално може да наруши доставките на петрол в Близкия изток. Въпреки това от миналата седмица няма други признаци на повишаващ се пряк конфликт между Израел и Иран – един от основните производители на петрол в света.

„Напрежението между Иран и Израел намаля, но се очаква израелските атаки срещу Газа да се влошат, а рискът от разпространение на конфликти в съседните страни е в основата на цените на петрола“, казва Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

Други данни на EIA в сряда показаха, че запасите от суров петрол в САЩ неочаквано са намалели с 6,4 млн. барела до 453,6 млн. барела, спрямо очакванията на икономистите за усвеличение с 825 000 барела.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Цената на петрола промени курса - на фокус остава напрежението в Близкия изток

Цената на петрола промени курса след спада на напрежението между Иран и Израел

Цените на петрола рязко скочиха заради напрежението в Близкия изток

Цените на петрола: Каква посока поеха след отчетения рязък спад?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички