Поскъпването на газа ще е по-голямо от очакваното


Поскъпването на газа ще е по-голямо от очакваното
Снимка: iStock

3650

Природният газ ще поскъпне с повече от предвижданите 16% през октомври. Това каза изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на днешното открито заседание в енергийния регулатор КЕВР, съобщи БНР.

Причината е, че обсъжданата прогноза на "Булгаргаз" е правена преди 3 седмици, а само за последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50% в резултат на по-голямото търсене на синьо гориво. Газът в Европа удари невиждан връх

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 октомври да бъде в размер на 80,28 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена е 69,40 лв./MWh. От дружеството обаче уверяват, че цената на синьото гориво се очаква да бъде с около 20% по-ниска в сравнение с усреднената цена на европейските газови борси.

"Прогнозите на водещите агенции, които наблюдават пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори и през първото тримесечие на 2022 г. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50%. При всички положения, дори и при тези увеличения "Булгаргаз" ще предлага газа минимум на 20% по-евтино в сравнение с тези цени", обясни Павлов.

Още вчера пред БНР експерти допуснаха, че цените на синьото гориво за другия месец може да достигнат 90 лева, което означава повишение за октомври с над 25%.

"Цените в България са с около 20% по-ниски. Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят на цената на природния газ в световен мащаб. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляване на цените и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември", обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички