Такситата поскъпват, ето защо и с колко


Такситата поскъпват, ето защо и с колко
Снимка: БГНЕС

5209

Цените на таксиметровите услуги ще скочат. Броячът на таксито в София ще започва вероятно от 1,54 лв. Първоначалната му цена се увеличава от два до три пъти, както предвиждат поправки в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане и беше подписан днес от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Наредбата влиза в сила веднага след публикуването й в Държавен вестник. Промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации, уверяват от министерството на транспорта. Едни от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Друга съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор.

Съгласно Закона за автомобилните превози (чл. 5, ал. 2) министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. В Закона за автомобилните превози (чл. 24а, ал. 11) е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година.

Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година. Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е производство за застъпничество за конкуренция, чиято основна цел е да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване на нарушаване на конкуренцията.

Припомняме, че браншът настоява за увеличението от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни. Преди още да започне да работи броячът, може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. Ще скочи ли тройно тарифата за повикване на такси?

В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката може да започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно. На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи. "Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим", заяви пред медиите още миналата есен Бойко Рановски от Автомобилна администрация.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички