Такситата поскъпват сериозно


Такситата поскъпват сериозно
Снимка: iStock/Guliver

5686

Първоначалната такса на таксиметровите услуги може да се увеличи двойно или дори тройно от 1 януари догодина. Това предвиждат промени в наредба на транспортното министерство, пусната за обществено обсъждане, съобщава БГНЕС. До този момент тази такса не можеше да надвишава с повече от 50% тарифата на километър.

Вдигането на първоначалната цена многократно е предлагано от фирмите в бранша, като на няколко пъти се е стигало и до протести. Повишаването на тарифата отговаря на искането на такситата да се оскъпят кратките курсове, което според тях ще бъде в защита на потребителите, тъй като шофьорите често ги отказват.

В наредбата има и друга промяна, засягаща цената на километър пробег извън населено място. Сега тя не може да надвишава с повече от 50% цената на километър в града, но новият текст предвижда единствено сумата да е посочена в другите цени.

Ако такси вози в столицата за 80 ст. на километър по дневната тарифа и по 1 лев през нощта, то извън Околовръстното шофьорът няма право да слага тарифа, която да е по-висока от съответно 1,20 лв. през деня и 1,50 лв. през нощта.

Първоначалната такса за возене извън града може да е двойна до тройна на тази, която е в самия град. В случая със столицата, ако първоначалната такса е 1 лев, то за возене извън града може да е най-много 3 лева.

По-ниски данъци за такситата

Преди дни транспортният министър Росен Желязков обеща държавата да подкрепи таксиметровите фирми за облекчаване на икономическите последици от Covid-кризата.

Правителството ще плати на общините част от патентния данък за такситата, а местните власти ще опростят остатъка на таксиметровите фирми. Данъкът варира между 300 и 1000 лв., а повечето общини са избрали минималния размер. Местните власти обаче имат право да го променят всяка година. Къде е най-високият данък за такситата?

Например в София при патент от 850 лева, шофьорите ще дадат 300 лв, а разликата ще бъде поета от държавата. По груби сметки това ще струва на бюджета около 16 млн. лв.

С промените в наредбата са предвидени и някои облекчения в административната тежест. Ще има общ регистър на лицензите за таксиметрови услуги, като кандидат-превозвачите ще подават документи само в общината, а тя ще ги изпраща до министерството. Същата е процедурата и за шофьорите, които се отказват да извършват таксиметрови услуги. Отпадат и някои административни такси.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички