Скоро Ford ще продава само електромобили в Европа


Скоро Ford ще продава само електромобили в Европа
Снимка: Ford Motor

3084

Ford Motor планира да предлага в Европа само хибридни или електрически превозни средства до 2026 г. и след това само електромобили до 2030 г. Ford спира да произвежда три от моделите си

Автомобилният производител обеща да заложи изцяло на електрически автомобили, като за целта ще вложи 1 милиард долара в основния си европейски завод в Кьолн, Германия. Фабриката ще бъде изцяло трансформирана и преоборудвана и така ще се превърне в първото съоръжение на компанията за електрически превозни средства в Европа. Първите изцяло електрически модели ще започнат да се произвеждат през 2023 г., съобщават от компанията.

"Успешно преструктурирахме Ford of Europe ( и се върнахме към рентабилността през четвъртото тримесечие на 2020 г. Сега се впускаме в изцяло електрическо бъдеще в Европа с експресивни нови превозни средства и свързано с клиентите изживяване от световна класа", заяви Стюарт Роули, президент на европейското подразделение на Ford.

Компанията смята трансформирането на завода в Кьолн, който от 90 години е европейски дом на Ford, като една от най-важните стъпки в историята на автомобилния гигант. "Това подчертава нашия ангажимент към Европа и модерното бъдеще с електрически превозни средства в основата на нашата стратегия за растеж", отбелязва Роули.

2/3 от лекотоварните автомобили на компанията също ще бъдат електрически или хибриди до 2030 г. Ford доминира американския и европейския пазар на лекотоварни автомобили с бензинови двигатели, съответно с 40% и 15% пазарен дял. Автомобилният производител смята този бизнес за "ключов за бъдещия растеж и рентабилност".

Компанията си партнира с Volkswagen и ще използва неговата модулна платформа за задвижване на електромобили в някои свои модели. Фабриката в Кьолн със сигурност ще използва платформата на VW. Американската компания смята да инвестира поне 22 млрд. долара в електрически превозни средства до 2025 г. Ford ще произвежда луксозни спортни джипове в Румъния

Най-големите минават на ток

Големите автомобилни производители постепенно се отказват от замърсяващите двигатели с вътрешно горене и ги заменят с електрически. Задачата им е да изпълнят строгите цели за въглеродните емисии, определени от държавите по целия свят.

Британската компания Jaguar Land Rover обяви, че ще предлага само електрически модели на Jaguar до 2025 г. и напълно ще се откаже от бензиновите автомобили в средата на следващото десетилетие. Това вероятно е свързано с обявената от Великобритания забрана за продажбата на нови леки и лекотоварни автомобили, задвижвани изцяло от бензин и дизел, която влиза в сила от 2030 г.

Големият американски съперник на Ford – General Motors си е поставил за цел да предлага изцяло електрически модели до 2035 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички