Орешкин: Руските туристи в България намаляват заради обвързаността на лева с еврото

Орешкин: Руските туристи в България намаляват заради обвързаността на лева с еврото
Източник: БГНЕС

Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25%. Това каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма в София.

Според него основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото. "Това от своя страна прави българският лев много стабилна валута през последните 5 години", добави Орешкин, цитиран от Нова телевизия.

По думите му, заради привързаността на българския лев към еврото, пътуванията до България са с 15-20% по-скъпи, отколкото тези до Сочи, Тунис или Турция. Според него конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия или да посещават Турция. "Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени", изтъкна Орешкин.

Тази тема е била обсъждана с българския министър на туризма Николина Ангелкова. Според него трябва да се обърне внимание на факторите, които свързват България и Русия.

От своя страна Ангелкова обяви, че ще се направи всичко възможно, за да се намери механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентноспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт

Обсъжда се възможността 2020 и 2021 г. да бъдат провъзгласени като година на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации, каза още Ангелкова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.