Турската лира пак потъна до рекордно дъно


Турската лира пак потъна до рекордно дъно
Снимка: iStock

15776

Турската лира отново се срина до рекордно ниско ниво, насочвайки се към най-големия си месечен спад за последните 2 години. Валутата падаше до рекордно ниско ниво всеки ден от седмицата, а към края на деня се обезцени до невижданите 8,38 лири за долар. Лирата продължава да е най-зле представящата се валута на развиващите се пазари, губейки 7,8% от стойността си през октомври, съобщава Bloomberg.

Централната банка на Турция опита да спре свободното падане на валутата, като прекрати достъпа до лири от по-евтиния репо пазар на Истанбулска фондова борса. Целта на институцията е да затегне паричната политика и да подкрепи турската валута, но без директно да повишава лихвения процент. Действията ѝ обаче не доведоха до траен резултат.

Турската централна банка води твърде странна парична политика, поддържайки едноседмичния репо процент стабилен, а в същото време увеличава прозореца за късна ликвидност, който се използва за спешно финансиране. Действията ѝ попариха надеждите на инвеститорите, че тя ще продължи да затяга паричната политика и ще ограничи инфлацията.

Несигурността за турската валута се засилва и поради неясния изход от изборите в САЩ. Евентуална победа на демократа Джо Байдън почти сигурно би означавала, че Вашингтон сериозно ще втвърди тона спрямо Анкара. Турция полита към нова валутна криза

Лирата страда и заради геополитически фактори като обтегнатите отношения с Франция, пререканията с Гърция, свързани с Кипър и газовите залежи в Източното Средиземноморие и конфликтът в Нагорни Карабах, в който Турция активно подпомага Азербайджан. Всички тези проблеми сериозно тревожат инвеститорите.

Обратно към кризата от 2018 г.?

Докато някои инвеститори призовават за спешно повишаване на основната лихва като сигурна спирачка на спада на лирата, експерти предвиждат, че централната банка няма да предприеме нищо преди редовното си заседание през ноември.

"Една от основните причини за острата слабост преди няколко години беше наистина голяма ликвидация на чуждестранни притежания на местни ценни книжа. Тяхната наличност (в момента) просто не е достатъчно голяма, за да бъде такъв движещ фактор", твърди директорът на инвестициите в Aberdeen Asset Management Кийрън Къртис.

Среднопретеглените разходи за финансиране на лири са се увеличили с 21 базисни пункта до 13,08% в сряда, като а лихвата се е повишила с 574 базисни пункта от 7,34% през юли.

"В предстоящия период можем да предприемем всички необходими стъпки, включително по отношение на политиката за лихвените проценти ", увери гуверньорът Мурат Уйсал в тримесечния брифинг на централната банка за инфлация в сряда. По думите му лирата е изключително подценена. Катастрофа за турската икономика, Ердоган е бесен

Централната банка не си е поставила за цел определен валутен курс, но слабата лира крие риск за ценовата стабилност в страната, а регулаторът ще поддържа строга политика, докато инфлацията не се подобри, увери Уйсал.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички