Турция не успя да спре опасния срив на лирата


Турция не успя да спре опасния срив на лирата
Снимка: iStock/Guliver

5566

Централната банка на Турция в понеделник не успя да спре опасното гмуркане на лирата с редица мерки, насочени към успокояване на пазара, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини Съединените щати, че се опитват да забият нож в гърба на съюзника си в НАТО, пише в свой материал AFP.

Разправията между Турция и Съединените щати, която достигна нови измерения заради задържането на американски пастор, навреди на лирата и повдигна въпроса за бъдещото партньорство между Вашингтон и Анкара.

Тъй като лирата се понижи с още 7%, инвеститорите се притесняват от потенциалната икономическа заплаха от страна на Турция, особено към европейските банки.

Турската лира падна с около 16% срещу долара в петък, когато американският президент Доналд Тръмп заяви, че е удвоил митата за стомана и алуминий от Турция.

"Ние сме заедно в НАТО, а след това се стремите да удряте стратегическия си партньор в гърба. Може ли такова нещо да бъде прието?", каза Ердоган на конференция в столицата Анкара.

След речта на Ердоган лирата се търгуваше по 6.9 за един долар, понижаване с над седем процента през деня, възстановявайки се от още по-резки загуби в по-ранната азиатска търговия, където достигна рекордно ниско ниво от 7.2362 за долар.

В първото си изявление след онова, което беше наречено "черен петък" в Турция, централната банка заяви, че е готова да предприеме "всички необходими мерки" за осигуряване на финансова стабилност, обещавайки да предостави на банките "цялата ликвидност", от която се нуждаят.

Банката също така преразгледа съотношението на задължителните резерви за банките, като в същото време целта беше да се отстранят всички проблеми, свързани с ликвидността.

Но за ужас на пазарите, изявлението не даде ясно обещание за увеличение на лихвите, което според повечето икономисти и анализатори е необходимо, за да се облекчи кризата.

Икономическа обсада

Ердоган посочи, че няма настроение да предложи на Съединените щати отстъпки в една от най-лошите от години кавги между двамата съюзници от НАТО.

Ердоган каза, че Турция е изправена пред "икономическа обсада", критикувайки движенията на валутата като "атака срещу нашата страна".

Турският лидер е гневен на наказателните мерки, обявени от САЩ, заявявайки, че след като отношенията на Турция с Вашингтон са изложени на риск, той ще търси други партньори.

Анализаторите твърдят, че докато санкциите на Вашингтон срещу Анкара предизвикаха непосредствена криза, турската икономика рискува за известно време да предизвика проблеми поради високата инфлация и слабата лира.

През последните няколко седмици централната банка отхвърли призивите от пазарите за увеличение на лихвите за борба с тези проблеми, което породи страх от намеса на Ердоган, който многократно е призовавал за ниски лихвени проценти.

Във връзка с кризата германският канцлер Ангела Меркел призова за независима турска централна банка.

"Никой ... няма интерес от икономическата дестабилизация на Турция, но, разбира се, трябва да се направи всичко, за да може например независима централна банка да действа", каза тя в Берлин.

Ердоган описа в събота лихвените проценти като "инструмент за експлоатация" в забележки, които още повече изнервиха пазарите.

"Инвеститорите трябва да виждат сериозни икономически мерки, а не политически, за да предотвратят излизането извън контрол", каза Хюсеин Сайед, главен маркетингов стратег на FXTM, като допълни, че това трябва да включва спешно увеличаване на лихвите.

Ердоган обаче съветва турците да не се притесняват. "В никакъв случай не сме потънали и не сме свършени. Динамиката на турската икономика е солидна, силна и здрава и ще продължи да бъде така".

Ердоган също подложи на яростна критика онова, което нарече "икономически терор" в социалните медии, обещавайки, че съдебната власт е предприела необходимите мерки, за да накаже така наречените спекуланти.

Вътрешното министерство започна разследване на 346 адреси в социалните медии на основание "споделяне на провокативна информация", съобщи Анадолската агенция.

Малко вероятно да се случи

Американският пастор Андрю Брънсън е задържан от октомври 2016 г. по обвинения в терор и шпионаж и ако бъде осъден, може да бъде изправен пред затвор от 35 години. Тръмп описва задържането му като "пълен позор" и призова Ердоган незабавно да го освободи.

Делегация, водена от турския заместник-външен министър Седат Онал, не успя да сключи сделка миналата сряда в преговори във Вашингтон по редица въпроси, сред които и Брънсън.

Ердоган потвърди в неделя съобщенията в медиите, че Вашингтон дава на делегацията на Онал краен срок до 18:00 миналия сряда за освобождаването на Брънсън "в противен случай ще започнат санкциите".

Агате Демараиш, водещ анализатор в Economist Intelligence Unit, заяви пред AFP, че "при една прегрята и задлъжняла икономика, от Турция ще се изисква истинска общоприета икономическа политика, фискална дисциплина и независимост на централната банка, за да се промени настоящата ситуация".

"Нормализирането на отношенията със САЩ би могло да намали и количеството подготвителна работа, която централната банка ще трябва да направи, за да контролира икономическата ситуация, но е малко вероятно това да се случи в момента", каза тя.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички