Турция полита към нова валутна криза


Турция полита към нова валутна криза
Снимка: iStock

11895

Турция полита към нова валутна криза. Чуждестранните стоки поскъпват, инфлацията расте, а турската лира се срива. През настоящата седмица турската лира се обезцени рекордно спрямо долара и еврото, пише Deutsche Welle.

Курсът на турската лира продължава да пада. През настоящата седмица се стигна до нов отрицателен рекорд - един долар се обменяше вече за над 7,40 турски лири. А 1 евро - срещу 8,82 турски лири, което също е рекордна стойност. В началото на годината един долар все още се равняваше на 5,95 турски лири и на 6,67 евро. Това означава, че до момента турската валута се е обезценила спрямо европейската с близо 24%.

Очевидно страната полита към нова валутна криза. Пандемията от коронавирус засегна Турция тежко поради изчезналите приходи от туризма, а сегашната слабост на турската икономика допълнително изостря проблемите. Тъй като местната валута постоянно се обезценява, турците в момента масово превръщат парите си в долари и злато. Търговци на злато съобщават, че едва смогват да задоволят огромното търсене. Имало дори турци, които били готови да продадат и личните си автомобили, само и само да се сдобият с благородния метал.

И при предишната валутна криза през 2018 г. турците обменяха лирите в долари. Същото е и сега. Вероятно мнозина се опасяват, че кризата няма да бъде преодоляна скоро. Турските банки вече са обезпокоени за своята ликвидност, поради което междувременно въведоха такси за тегленето на пари в чужда валута.

Основните потърпевши от сегашната ситуация са турските граждани. Чуждестранните стоки поскъпват, инфлацията расте и обезценява парите.

Инфлацията през юли: 11,76%

В миналото турската държава и концерните са взимали много кредити, деноминирани в долари и евро. Обслужването на тези заеми става все по-трудно поради намаляващата стойност на лирата. Ако местните кредитополучатели се окажат в невъзможност да обслужват дълговете си, турските банки ще се изправят пред гигантски проблем, който може да стане опасен и за Европа.

Нов срив на турската лира

Причините за пропадането на турската лира са разнообразни. От една страна това е високата инфлация. През юли тя беше 11,76%. Тъй като основният лихвен процент е 8,25 на сто, се вижда, че реалната лихва е отрицателна. Поради тази причина инвестициите в турски лири не са привлекателни за инвеститори.

Зле се отразиха и загубите от туристическия бранш - през първото полугодие на 2020 г. броят на чуждестранните туристи спадна с цели 75%. А износът на страната намаля с близо 14% за първите 7 месеца на годината. Твърде обострена е и международната ситуация около Турция, която спори със съседна Гърция около добива на газ в Средиземно море. Турция е активно замесена и в други конфликти - най-вече в Сирия, Ирак, Либия и Азербайджан.

Политиката на Ердоган

Друг фактор, който се отразява неблагоприятно на курса на турската лира, е свързан с политиката на президента Ердоган. Той не спира да настоява за нови понижения на основния лихвен процент, защото смята, че по този начин може да съживи икономиката. Икономическото чудо на Ердоган

Повечето експерти обаче са убедени, че трябва да се направи точно обратното: повишението на основния лихвен процент, според тях, е единственият ефективен метод да се овладее девалвацията на лирата.

Експертите обаче се съмняват доколко Централната банка е политически независима от властта. "Ако тя не е в състояние да вземе драстични мерки, рисковете от ново пропадане на лирата си остават", казва Анте Префке, анализатор на германската Commerzbank.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички