Ватиканът разкри хилядите си имоти и колко печели от тях


Ватиканът разкри хилядите си имоти и колко печели от тях
Снимка: iStock

9169

Ватиканът притежава над 5000 църковни и инвестиционни имоти по целия свят, но църквата се бори с бюджетен дефицит, плюс години на предполагаемо лошо управление, свързани към инвестиционната си стратегия.

Светият престол за първи път публикува информация за недвижимото си имущество. Точната цифра на имотите е 5171, като в тях не влизат посолствата на Ватикана зад граница. От тези имоти 4051 са в Италия (повечето са в Рим), а около 1120 са в чужбина. Около 40% от имотите са институционални сгради, като училища, манастири и болници, съобщава Vatican News.

Само 14% от имотите в Италия на Ватикана са отдадени под наем на пазарни цени, другите са отдадени под наем на по-ниски цени, много от тях на църковни служители. Администрация за имуществото на Светия престол, която управлява недвижимото имущество и инвестициите на Светия престол, плаща заплатите на персонала и изпълнява и функциите на отдел за човешки ресурси и продоволствен отдел, притежава и имоти в луксозни райони на Лондон, Женева, Лозана и Париж. 

За разлика от други години, когато получава огромни приходи от наеми, този път Ватикана отчита загуба от 8,3 млн. евро от имотите си. Полученото от наеми в Италия е с 2,2 млн. евро по-малко, а разходите за поддръжка на имотите са набъбнали с 3,7 млн. евро. Много наематели са натрупали дългове в пандемията, а в знак на солидарност католическата църква е намалила с между 30% и 50% таксите за ползване на имотите ѝ.

През 2020 г. реализираните приходи са по-малко от 51 млн. евро. Към 31 декември 2020 г. финансовите инвестиции на Светия престол са на стойност 1,778 млрд. евро.

Цената на пандемията

Финансите на католическата църква не са в цветущо състояние: в бюджета на Светия престол има дефицит от 64,8 милиона евро за 2020 г., което е по-малко в сравнение с дефицита от 79,2 милиона евро през 2019 г. Финансовите резултати са малко по-добри от очакваните, отчасти защото църквата намали разходите по време на пандемията от Covid-19.

Финансовите загуби се дължат именно на пандемията, която удари тежко приходите на Ватикана през 2020 г. Важни източници на приходи като базиликата "Свети Петър" и Ватиканските музеи, посетени от 6 млн. души през 2019 г., са били затворени или отворени само частично през по-голямата част от изминалата година.

В миналото и те печелеха от притока на туристи по Великден - със средно по 25 000 посетители на ден по празниците. Само около Великденските празници Светият престол е губил по половин милион евро на ден.

Ватиканът е намалил бюджета си за годината с 1/3, съкратени са и заплатите на кардиналите и на пасторите. За да се компенсира дефицитът, са взети 50 млн. евро от фонда за дарения на римокатолическата църква, за да може да бъде обезпечена работата на католическата църква по света.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички