САЩ обвиняват Apple в монопол на пазара на смартфони


САЩ обвиняват Apple в монопол на пазара на смартфони
Снимка: iStock

1272

САЩ заведоха дело срещу Apple, като обвиняват технологичния гигант в монополизиране на пазара и смазване на конкурентите, предава BBC.

Американското министерството на правосъдието обвинява компанията, че е използвала контрола си над iPhone, за да ограничи както конкурентите си, така и възможностите на потребителите. Според жалбата Apple потиска растежа на новите предложения и намалява привлекателността на предлаганите продукти от конкуренти.

От Apple отричат обвиненията и ще се стремят да ги опровергаят.

В делото, заведено във федерален съд в Ню Джърси заедно с главните прокурори на 16 щата, се твърди, че Apple е използвала поредица от променливи правила и е ограничила достъпа до своя хардуер и софтуер в опит да попречи на иновациите и да „задуши“ конкурентите си.

В изявление на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд се посочва, че компанията „подкопава приложения, продукти и услуги, които иначе биха направили потребителите по-малко зависими от iPhone... и биха намалили разходите за потребителите и за разработчиците“.

Жалбата от 88 страници се фокусира върху 5 области, в които се твърди, че Apple е злоупотребила с властта си.

Снимка: Getty Images

САЩ твърдят, че Apple е използвала своя процес на преглед на приложения, за да осуети разработването на т.нар. суперприложения и приложения за стрийминг, тъй като се е притеснявала, че такива приложения ще осигурят по-малък стимул за клиентите да се придържат към iPhone.

Освен това в него се казва и че Apple е затруднила свързването на iPhone към смарт часовници, произведени от конкуренти, и е блокирала достъпа на банки и други финансови фирми до своята технология за плащане чрез докосване, като позволява на Apple да печели милиарди от такси за обработка на транзакции на Apple Pay.

По време на пресконференция Гарланд заяви, че Apple е поддържала монопола си не просто като изпреварва конкуренцията си, но и като е нарушавала федералните антитръстови закони.

От Apple казват, че клиентите са лоялни, защото са доволни и че според законите на САЩ страната е свободна да избира своите бизнес партньори. Компанията посочи опасенията за поверителност и сигурност, за да оправдае правилата си.

Технологичният гигант заяви, че ще поиска от съда да отхвърли делото, което прогнозира, че ще се провали. „Вярваме, че това съдебно дело е грешно по отношение на фактите и закона и ще се защитаваме срещу него“, казаха от Apple.

„Случаят ще зависи от мотивацията“, казва Бил Баер, гостуващ сътрудник в Brookings, който беше антитръстов служител при администрацията на Обама.

Снимка: Getty Images

„Антитръстовите закони и тълкуването им от съдилищата предполагат, че след като сте монополист“, заяви той, „ако участвате в поведение, което няма никаква законна бизнес обосновка, освен да ограничи конкуренцията и да циментира монопола ви, тогава това е проблем“.

За трети път Apple става обект на съдебно дело, заведено от Министерството на правителството от 2009 г. насам, припомнят от BBC.

Ако правителството спечели делото, това може да принуди Apple да преразгледа настоящите си договори и практики – или дори да доведе до разпадане на компанията.

Акциите на Apple паднаха с над 4%, тъй като инвеститорите усвоиха последиците от съдебната битка.

Професорът от университета Вандербилт Ребека Алънсуърт нарече случая „блокбъстър“ след други съдебни дела, заведени от Министерството на правосъдието срещу големите технологични гиганти. Google, Meta и Amazon са изправени пред подобни съдебни дела.

По думите ѝ става дума за увеличаване на функционалността между смартфоните и правене на технологията и софтуера по-достъпни за потребителите и други компании. „Не става въпрос за разделяне на Apple на малки единици или разделяне на отдели“, добавя тя.

Снимка: Getty Images

Миналия месец компанията беше наожена глоба от 1,8 млрд. евро от ЕС за нарушаване на законите за конкуренцията при стрийминг на музика.

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че Apple е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в продължение на десетилетие и нареди на технологичния гигант да премахне всички ограничения. Apple заяви, че ще обжалва решението.

Според Анат Алон-Бек, професор по бизнес право в университета Case Western Reserve в Охайо новият иск на министерството на правосъдието е „далеч по-мащабен“ от предишните му правни предизвикателства в ЕС.

„Не става въпрос само за 30% такса за магазин за приложения, но и за основните нечестни практики на Apple“, заяви тя и добави, че е „крайно време“ DOJ да предприеме действия.

„Apple систематично изключва конкурентите си от екосистемата на Apple. По този начин компанията вреди на много стартиращи бизнеси, заинтересовани страни, клиенти и, според мен, своите акционери“, споделя специалистът.

Според американското министерство на правосъдието делът на Apple на пазара на смартфони в САЩ надхвърля 70%, а на по-широкия пазар е над 65%.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Apple прекрати проекта си за самоуправляващ се електромобил

Apple отново получи забрана за проджаба на смарт часовници в САЩ

Защо iPhone струва много повече в Европа, отколкото в САЩ?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички