Защо iPhone струва много повече в Европа, отколкото в САЩ?


Защо iPhone струва много повече в Европа, отколкото в САЩ?
Снимка: Getty Images

11063

Ако живеете в еврозоната и искате да купите най-добрия iPhone на пазара в момента, това ще ви струва повече, отколкото на купувачите от другата страна на Атлантическия океан.

Преобразувана в евро, цената на щатския уебсайт на Apple започва от 1131,74 евро за iPhone 15 Pro Max, чиито продажби започнаха през септември.

Това е увеличение с около 9% спрямо миналогодишната версия, но може да се твърди, че от гледна точка на европейските, американците получават по-добра сделка, пише Euronews.

Цената в европейските магазини варира в различните държави, но обикновено е значително по-висока спрямо тази в САЩ. Във Франция iPhone 15 Pro Max започва от 1 479 евро, в Германия е 1 449 евро, а в Италия потребителите плащат 1 489 евро.

Когато става въпрос за по-евтините телефони на Apple, също може да се забележи скок в цената. В САЩ базовият iPhone 15 се продава срещу еквивалента на 754,18 евро. В Европа той е на цена от 969 евро във Франция, 949 евро в Германия и 979 евро в Италия.

Снимка: Getty Images

Основна причина за по-високите цени на телефоните – ДДС е включен в цената в Европа, докато допълнителните такси се добавят след покупката в САЩ.

Данъчните ставки варират в отделните щати, но обикнвено са между 2,9% и 7,25%. Потребителите, които купуват iPhone 15 Pro Max във Вашингтон, окръг Колумбия, където данъкът върху продажбата е 6%, ще платят допълнителни 71,94 долара (67,90 евро) на касата.

В Лос Анджелис, където данъкът е особено висок, потребителите плащат допълнителни 113,91 долара (107,52 евро).

Ако се обобят тези данни, потребител в Лос Анджелис ще спести 239,74 евро от купуването на най-скъпия телефон на Apple, спрямо клиент във Франция.

Разликата в цените между САЩ и ЕС не е феномен, който засяга само за новото поколение продукти на Apple.

Снимка: Getty Images

Когато моделът iPhone X беше пуснат на пазара през 2017 г., потребителите на Twitter се шегуваха, че би било по-евтино човек да лети до САЩ и да си купи устройството, вместо да го купуват в Европа.

И ако това може да е добро извинение за почивка, реалността е малко по-различна, защото по закон трябва да плащате мито, когато влизате отново в ЕС с ценни предмети.

Ако пътувате със самолет или кораб, трябва да декларирате стоки над 430 евро, а за други видове транспорт този праг е 300 евро. По тази причина, ако се връщате от САЩ в Европа, митото за iPhone 15 Pro Max би било в размер на над 200 евро. Ако добавим и пътните разходи, подобен експеримент определено няма да спести пари.

В крайна сметка причината за по-високите цени на Apple не е напълно ясна, но също така няма начин европейците да ги избегнат.

Снимка: Getty Images

Засягайки темата през 2016 г., компанията заяви, че определя международните цени на продуктите въз основа на редица фактори, като „валутни курсове, местни закони за внос, бизнес практики, данъци и разходи за правене на бизнес“.

„Тези фактори се различават в отделните региони и с времето дотолкова, че международните цени не винаги са съпоставими с препоръчителните цени на дребно в САЩ“, заявиха от Apple.

Въпреки това дори и компанията да кара потребителите да плащат повече, за да покриват допълнителни оперативни разходи, това изглежда не се отразява негативно на успехите ѝ.

Смартфоните iPhone съставляват около 1/4 от продажбите на смартфони в ЕС, като пред тях са само моделите на Samsung.

Източник: Euronews

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя компания ще е стане първата с пазарна капитализация от 4 трлн. долара?

Колко пари щяхте да спечелите, ако вместо нов iPhone купувахте акции на Apple?

Шефът на Apple спечели над 40 млн. долара, продавайки част от акциите си в компанията

Световният пазар за смартфони преживява най-лошата година от десетилетие насам

ChatGPT вече е приложение за смартфони достъпно за iPhone

3 трилиона долара: Икономиката на Франция и още седем неща с по-ниска стойност от най-голямата компания в света

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички