Световният пазар на смартфони ще достигне най-ниското си ниво от десетилетие тази година


Световният пазар на смартфони ще достигне най-ниското си ниво от десетилетие тази година
Снимка: iStock

2115

Световните доставки на смартфони са напът да отбележат най-лошата си година от десетилетие през 2023 г., се посочва в доклад на Counterpoint Research, публикуван днес и цитиран от CNBC.

Върху пазара оказва негативно влияние спадът на доставките за САЩ и Китай, но е възможно Apple тази година да се окаже най-големият играч в бизнеса със смартфони по обем на доставките, тъй като продажбите на iPhone-и остават устойчиви, допълват експертите.

Тъй като са измерител за очакваното търсене, доставките като показател не са равни на продажбите и представляват броя устройства, които търговците на смартфони изпращат в мрежата за търговия на дребно.

Докладът прогнозира през 2023 г. доставките на смартфони да се свият с 6% на годишна основа до 1,15 млрд. устройства.

„Азия е една от основните пречки пред положителния растеж, тъй като насрещни ветрове спряха икономически обрат, който се очакваше за Китай в началото на годината, а по-широкият регион преживява засилващи се спадове на нововъзникващите пазари“, отбелязва Counterpoint Research в доклада си.

Покупките на смартфони в Китай, които във върховия си момент достигаха средно 450 млн. устройства годишно, са се свили до 270 млн. годишно.

Северна Америка продължава да ограничава световното възстановяване, с „разочароваща“ първа половина на годината, която насочва региона към двуцифрен спад за цялата година, отбелязват експертите.

Премиум сегментът на пазара, в който са по-скъпите устройства, остава доста устойчив въпреки цялостния спад в доставите на смартфони.

Apple се готви да пусне следващия си модел – iPhone 15 през септември, което може да даде на компанията силни позиции в края на годината, сочи доклада.

Според Counterpoint Research тази година американският гигант може да заеме лидерското място в световен мащаб по отношение на годишните доставки за първи път, след като през второто тримесечие на годината най-голям пазарен дял имаше Samsung.

Начинът, по който потребителите ще отговорят на iPhone и растежът на компанията на неосновни пазари за смартфоните ѝ ще определят дали Apple ще изпревари Samsung за цялата година, отбелязва експерт за CNBC.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Стана ясно кога излиза на пазара новият iPhone 15

В Турция стана по-скъпо да имаш смартфон, защото Ердоган вдигна заплатите

Как ще изглеждат мобилните телефони в бъдещето?

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички