ChatGPT с първа поява като приложение за смартфони в iPhone. Ще бъде ли начлиен за Android?


ChatGPT с първа поява като приложение за смартфони в iPhone. Ще бъде ли начлиен за Android?
Снимка: iStock

1963

OpenAI предоставя за първи път своя инструмент за генеративен изкуствен интелект ChatGPT на смартфони, като в четвъртък пусна версия за iPhone и обещава в бъдеще да предостави услугата и за устройства с Android.

Софтуерът, който е безплатен, вече е достъпен в САЩ за устройства с iOS чрез App Store на Apple. „С него потребителите могат да въвеждат въпроси и да получават отговори от чатбота. Той включва и разпознаване на глас, така че потребителите да могат да произнасят запитванията си“, заяви в публикация в блога си базираният в Пало Алто, Калифорния, стартъп в четвъртък. Ботът ще отговаря само писмено. Приложението също синхронизира текстовите разговори на различни устройства, предава Bloomberg.

Потребителите, които плащат за абонамента ChatGPT Plus на OpenAI, могат да използват и най-мощния голям езиков модел GPT-4 чрез приложението. OpenAI смята да предложи приложението си в повече държави в следващите седмици и очаква скоро да пусне версия за Android.

В екранни снимки в App Store на Apple OpenAI казва, че приложението може да отговаря на въпроси като „уникални идеи за персонализирани подаръци за рожден ден за моята майка, която обича кафе“ или как учтиво да откажете покана за концерт.

След пускането му в интернет в края на 2022 г. милиони хора експериментираха с ChatGPT и други ботове – като Bard, създаден от Google на Alphabet. Тази нова вълна чатботове е изградена на базата на LLM – модели на изкуствен интелект, обучени върху огромни масиви от интернет данни, така че да могат да предвиждат и генерират подобни на човешките отговори на подкани от потребителите. ChatGPT и подобните му се използват за всичко – от писане на поздравления за рожден ден до кодиране, но също са склонни да проявяват пристрастия и да измислят правдоподобни твърдения.

По ирония на съдбата точно Apple ограничава вътрешнофирмено използването на ChatGPT и други инструменти за изкуствен интелект в момента, в който излиза новото приложение. Компанията се опасява, че софтуерът може да се използва за разкриване на поверителни данни, предава WSJ, като се позовава на документ. Така Apple става част от Samsung Electronics и други корпоративни гиганти, забранили ползването на инструментите от служители. Samsung забрани на служителите си да използват изкуствен интелект

Що се отнася до потребителите, пускането на приложение за iOS може да постави ChatGPT на разположение на много повече хора, отколкото уеб версията на чатбота. Освен това OpenAI може да се подложи на по-пряк потребителски контрол чрез рецензиите, които потребителите могат да публикуват в App Store, за да ги видят и другите. „Нямаме търпение да видим как използвате приложението. Тъй като събираме обратна връзка от потребителите, ние се ангажираме с непрекъснати подобрения на функциите и безопасността на ChatGPT“, казва компанията в публикацията си в блога.

Потребителите ще трябва да се абонират за премиум версията, ако искат да получат по-бързи отговори и предварителни изгледи на нови функции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ обмислят да въведат регулации на изкуствения интелект

ChatGPT започна да пише и политически речи

Акциите на компания за образователни технологии се сринаха с близо 50% заради ChatGPT

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички