Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?


Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?
Снимка: iStock/Guliver

19729

България внася едва 350 млн. куб. метра газ от Азербайджан за година, което е 3 пъти по-малко от договорените 1 млрд. куб. метра. Точната цифра на азерските газови доставки разкри председателят на КЕВР Иван Иванов по време на заседанието на енергийния регулатор. В момента газът от Азербайджан е 4 пъти по-евтин от руския, по думите на Иванов на днешното заседание на КЕВР, на което се обсъжда цената на газа в България от 1 ноември. Европа получи първите 5 милиарда куб. метра азерски газ

Страната ни е принудена да използва временен маршрут пред Сидирокастро, по който се доставя само част от договорения азерски газ, а причината за това е липсата на трасето, определено в договора за доставка - гръцко-българската газова връзка IGB (интерконектора с Гърция). Завършиха най-сложната част от интерконектора с Гърция

Вместо да ускорят довършването на интерконектора с южната ни съседка, бившите управляващи приоритетно изградиха газопровода "Турски поток" (наричан у нас "Балкански поток"), от който страната ни не получава никакви газови доставки, а само транзитни такси. Газопроводът осигурява руски газ на Сърбия и Унгария. "Турски поток 2": Защо Борисов не отиде в Сърбия?

Досега директорът на държавния газов доставчик "Булгаргаз" Николай Павлов публично е казвал, че заради проблеми с доставките на азерски газ през Сидирокастро не може да се внесе цялото договорено количество. При нуждата да се спазват точни срокове, през Сидирокастро има опасност от забавяния и тогава ще трябва да се купува газ като компенсация, на пазарни цени към съответния момент (т.е. не се знае дали би било по-евтино или по-скъпо, вероятно далеч по-често второто), е тезата на "Булгаргаз".

Преговори за маршрута

Българската компания два пъти е преговаряла с властите в Азербайджан, за да може България поне частично да се възползва от договореното синьо гориво, посочват от "Булгаргаз" в съобщение до медиите. Доставките са започнали на 31 декември 2020 г. по алтернативно на недостроеното трасе на газовата връзка с Гърция при точка Неa Месемврия (край Солун), която се намира на около 300 км от първоначално договорената при Комотини.

"Азерският доставчик няма договорно задължение да доставя на друга точка освен Комотини, както и да влиза в преговори за смяна на точката на доставка или да доставя пълния обем природен газ на друга точка на доставка. В хода на проведените преговори "Булгаргаз" ЕАД успя да убеди азерската компания да приеме временния маршрут с всички условности и рискове от него", се казва в съобщението на държавния газов оператор.

Компромисната договорка е била със срок 30 септември тази година, като това е бил максималният срок, с който Азербайджан се е съгласила да доставя на алтернативна точка. След като се оказало обаче, че и в този срок газовата връзка няма да е готова, а се отлага, засега, за 1 юли 2022 г., отново са проведени разговори. В крайна сметка азерският газ, без да се посочва какво количество, ще пристига на алтернативната точка до тази дата.

Разразилата се енергийна криза в Европа категорично доказва, че България трябва да разполага с възможности за физически доставки от различни източници, посочват от държавното дружество. Допълват, че за разлика от България повечето съседни държави имат физически достъп до тръбопроводен газ, терминали за втечнен природен газ, а някои дори имат собствен добив. България ще може да доставя втечнен газ от 5 страни

Компанията уверява "категорично", че всички ценови ползи от азерския газ (както и от газа от всички други източници) влизат в ценовия микс на обществения доставчик и от тях се възползват всички клиенти на "Булгаргаз".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дойде първата доставка на втечнен газ от САЩ

Русия изненада Сърбия с 3 пъти по-скъп газ 

Дойде ли краят на монопола на "Газпром" в България?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички