Дойде ли краят на монопола на "Газпром" в България?


Дойде ли краят на монопола на "Газпром" в България?
Снимка: БГНЕС

7964

Азербайджан вече доставя газ на Италия – през Грузия, Турция и Гърция. Скоро и България ще се възползва от тези доставки – в резултат на успешната стратегия на ЕС. Как ще се отрази това на страната ни, разказва Deutsche Welle.

Европейският съюз предприе важна стъпка към стратегическата си цел – диверсификация на доставчиците и маршрутите за доставка на природен газ, за да намали зависимостта си от "Газпром" и от Русия. След продължило четири и половина години строителство, от 15 ноември по Трансадриатическия тръбопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) тече газ от Азербайджан към ЕС. Това е т.нар. Южен газов коридор, който заобикаля Русия и минава от Азербайджан през Грузия и цялата територия на Турция.

Този път шумна церемония нямаше – както заради напрегнатите отношения между Турция и Гърция заради находищата на газ в Средиземно море, така и вероятно заради пандемията от коронавирус. Въпреки липсата на речи обаче събитието никак не е маловажно – ЕС успя да си осигури газ независимо от Русия. Засега става дума за 10 млрд. куб. метра годишно, но капацитетът на ТАР може да бъде удвоен.

Конкурент на "Турски поток"

Недовършеният руски газопровод "Северен поток-2" е много по-мощен – неговият капацитет може да достигне 55 млрд. куб. метра. А мощността на втората тръба на "Турски поток", предвидена да снабдява държавите от Югоизточна Европа и до голяма степен конкурентна на ТАР, е сходна – 15,75 млрд. куб. метра. Какво ще е "Турски поток": Полза или проблем за България?

Този обем обаче не би могъл да бъде достигнат преди втората половина на 2022 г., когато трябва да е готова съответната инфраструктура в Унгария, преди строителството да продължи към Австрия. За момента се достроява продължение на тази тръба в България към Сърбия, като работата трябва да завърши през декември.

България вече от година получава руски газ по втората тръба на "Турски поток", но от 1 януари 2021 г. смята да започне да внася и азербайджански газ. За тази цел до края на годината трябва да бъде достроен газопроводът IGB – т.нар. междусистемна газова връзка Гърция–България, която се ползва с подкрепата на ЕС.

Край на зависимостта на България от "Газпром"

Когато IGB стане готов и свърже газотранспортните системи на Гърция и България, България ще може да купува не само азербайджански газ от ТАP, но и да внася втечнен газ от гръцкия терминал Ревитуса, а в перспектива – и от терминала за регазификация на втечнен газ край Александруполис. Проектната мощност на IGB е 3 млрд. куб. метра годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. метра.

Ако се има предвид, че през 2019 г. "Газпром" е доставил на България 2,4 млрд. куб. метра, става ясно, че чрез пускането в експлоатация на TAP и IGB една от най-зависимите от Русия държави-членки на ЕС ще постигне радикална диверсификация на своите доставчици и на пътищата за доставки.

Това не означава, че България ще прекрати покупките на големи количества от "Газпром", но нейните позиции в преговорите за цените и условията ще се подобрят рязко – щом руската компания изгуби своето почти монополно положение на българския пазар.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички