Европа получи първите 5 милиарда куб. метра азерски газ


Европа получи първите 5 милиарда куб. метра азерски газ
Снимка:

10232

Трансадриатическият газопровод (TAP) е транспортирал 5 милиарда куб. метра природен газ от Азербайджан до Европа, откакто започна работа в края на декември, обявиха от компанията-оператор на тръбата в прессъобщение.

878-километровият газопровод е основна част от т.нар. Южен газов коридор, който цели разнообразяването на газовите доставки за Европа. По него европейските потребители ще могат да получат 10 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището "Шах Дениз II" в Каспийско море.

По този начин TAP диверсифицира трасето и източника на природен газ, което е в основата на газовата политика на ЕС. В случай на необходимост. Азерският газ влиза в ЕС през Кипой на гръцко-турската граница, където тръбопроводът се свързва с Трансанадолския газопровод (TANAP).

За България значението на газопровода също е голямо - по него ще пристигат договорените през 2013 г. 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан чрез газовата връзка IGB, свързваща Комотини и Стара Загора. За съжаление страната ни засега внася незначителни количества от заявения азерски газ, тъй като интерконекторът все още не е завършен. Завършиха най-сложната част от интерконектора с Гърция

"В допълнение към осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на множество пазари, обемите на газ, доставени чрез TAP, подпомагат енергийния преход, особено в Югоизточна Европа. Освен това, според нашата дългосрочна визия, TAP ще продължи да търси възможности за транспортиране на въглероднo неутрални енергийни източници, като водород, намаляване на емисиите, в съответствие с целите на Европейския съюз за енергиен преход", казва Лука Шипати, управляващ директор на TAP, цитиран от SeeNews.

Газопроводът може да удвои обемите на доставка, достигайки 20 млрд. куб. метра годишно и вече работи върху разширяване на капацитета си. 

Акционерите на TAP са British Petroleum (BP), азербайджанската държавна компания SOCAR и италианската SNAM с по 20%, белгийската Fluxys с 19%, испанската Enagas с 16% и базираната в Швейцария Axpo с 5%.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички