Защо Русия намалява износа на дизел?


Защо Русия намалява износа на дизел?
Снимка: iStock

2372

Русия планира да намали ежедневния износ на дизел от свои ключови пристанища през април до най-ниското ниво от пет месеца, след като украинските атаки с дронове срещу рафинериите и сезонната поддръжка рязко понижиха нивата на преработка на суров петрол в страната, съобщи Блумбърг. 

Товаренето на дизелово гориво от трите големи пристанища на страната на Черно и Балтийско море, включително някои обеми с произход от Беларус, се очаква да спадне до около 2,29 млн. тона този месец, според данни на индустрията, видени от Блумбърг. 

Още: Краят на една ера: Автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Това се равнява на малко над 569 хил. барела на ден, което е спад от 21% в сравнение с реалния дневен износ от около 724 хил. барела от същите пристанища през март, показват изчисления, базирани на данни на фирмата за анализ на корабоплаването Kpler.

Русия намалява доставките на дизел по море, след като седмичните нива на преработка на суров петрол спаднаха до 10-месечно дъно в резултат на украинските атаки с дронове по руски рафинерии през последните седмици. Сезонните ремонти, които са предвидени да продължат през лятото, временно намалявайки преработката на суров петрол в някои руски рафинерии, също оказва натиск върху руските дизелови потоци. 

Русия вече не изпраща дизел в Европа поради западните енергийни санкции. Въпреки това, по-малките дизелови потоци от един от най-големите производители на гориво в света може да повишат нестабилността на пазара, който вече е засегнат от атаките на йеменските хути срещу корабоплаването в Червено море и временни прекъсвания на работата на регионални рафинерии.

Вицепремиерът Александър Новак по-рано подчерта, че засега Русия няма планове да забранява износа на дизелово гориво.

Още: Русия отмени голяма част от забраната за износ на дизел

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички