"Балкански поток" е с милиард по-евтин от "Южен поток", похвали се Борисов


"Балкански поток" е с милиард по-евтин от "Южен поток", похвали се Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

5485

Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме "Балкански поток". Огромен строеж, огромно съоръжение и е с един милиард по-евтин от "Южен поток". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" в района на град Кнежа, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Това е вече изходът на "Балкански поток". Ако сега не го направим, никога няма да се направи", отбеляза премиерът и добави, че газопроводът на българска територия се изгражда паралелно с този на сръбска територия. "В нивите правим магистрали, жп линии, газопроводи", каза още той и специално обърна внимание на екологията, като изтъкна, че тя няма да пострада заради изграждането на газопровода.

На инспекцията с премиера Борисов присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вицепремиерът Дончев отбеляза, че всичко това, което се вижда в момента, не се е случило от само себе си.

"Преди строителите да започнат да работят, политици, ръководители, дипломати трябваше да свършат много работа и това е през последните 4-5 години. Искрено се радвам, че успяхме да си свършим работата, за да се стигне до тук", напомни Дончев.

Той специално акцентира върху интерконектора с Гърция. "След завършването на двата проекта, практически ние ще сме в състояние да транспортираме природен газ от където до където е необходимо", посочи още вицепремиерът и добави: "Да се съчетае интересът на толкова много различни държави, означава доверие и се радвам, че България е в състояние да генерира това доверие".

Припомняме, че трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

През месец април 2019 г. "Булгартрансгаз" определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение "Консорциум Аркад", с когото сключи договор на 18.09.2019 г. "Консорциум Аркад" е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС.

До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички