Борисов откри "Балкански поток", обеща 2 газови магистрали


Борисов откри "Балкански поток", обеща 2 газови магистрали
Снимка: Министерски съвет

7328

България ще възвърне мястото си на газоразпределителен център, като изгради две газови магистрали. С тях ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат да доставят по същите тръби.

Това обяви премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на първия участък от новото газово трасе, което се явява продължение на "Турски поток" и което той нарича "Балкански поток". За втора газова магистрала премиерът определя интерконектора с Гърция.

"Наред с жп линиите и магистралите правим и газови трасета. Докато другите говореха, ние строяхме", обяви премиерът.

По време на официалната церемония Борисов обяви, че предложил проектът да се нарича "Балкански поток", защото показва добра черта на балканските страни за разлика от лошата - непрекъснато да се състезават коя е по-силна и накрая да се сбият. Затова "Балкански поток" е много добро име, посочи той.

Премиерът определи проекта и като политическа магистрала, тъй като от него нататък "започва войната в Сирия". Където има големи икономически интереси, няма война, затова още по-усилено строим, обяви Борисов.

Съседите на България също ще могат да се възползват от новата газовата инфраструктура. "Компресорните станции са трансверсивни, може и в двете посоки да се доставя газ, добре дошли са всички, които искат да превозват за някъде газ", каза премиерът.

Така като гледаш – на голяма поляна, глей какво става, възхити се премиерът, докато разглеждаше газоизмервателната станция. "Гледам и не вервам какво се случва.... Немски фирми, американски компресори, руски газ", констатира той.

Въведеният в експлоатация обект включва 11 км линеен газпровод (от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа") и първата в България газоизмервателна станция по трасето. Капацитетът на газопровода е 17.5 млрд. куб. метра газ на година, обясни Владимир Малинов.

Той е на стойност 75 млн. лв. и е изцяло финансиран от "Булгартрансгаз", като се очаква възвръщането на инвестицията от транзитни такси. Изпълнител е "Главболгарстрой", а строителството е отнело 6 месеца.

Проектът е основополагащ за газовия хъб "Балкан", обяви директорът на "Булгартрансгаз".

Това не е просто нов газопровод, а ще способства за просперитета на България - ще стимулира привличането на инвестиции и създаването на нови работни места, каза посланикът на Русия Анатолий Макаров.

Оценката му е, че българските компании, които участват в проекта, ще придобият опит в изграждането на такива проекти, а осъществяването на проекта ще изведе руско-българските отношения на качествено ново ниво.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички