"Балкански поток" ще е готов догодина, но крие рискове

Балкански поток ще е готов догодина, но крие рискове
Източник: iStock

Работата по "Турски поток" в България и Сърбия ще завърши през 2020 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. По думите му работните дейности в Черно море вече са приключили и предстои да се довърши изграждането по суша.

"До края на следващата година ще приключим работа заедно с българските и сръбските партньори", заяви Путин. Руският президент подчерта, че през територията на Унгария ще преминат 15 км от "Турски поток", като дейностите по неговото изграждане могат да започнат още в началото на следващата година.

Путин заяви, че е обсъдил с Орбан перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС, регулирането на ситуацията в Украйна и транзита на енергийни суровини.

Руският президент подчерта, че въпросът за сътрудничеството в енергетиката стои на първо място в дневния ред с Унгария, тъй като Русия покрива около 60% от нуждите на Будапеща от петрол и 50% от необходимия ѝ природен газ.

По думите му по този въпрос партньорството с Унгария е установено на високо равнище и всичко върви без проблеми.

Анализатори обаче предупреждават, че има рискове от изграждането на т.нар. "Балкански поток" (трасето на газопровода през България и Сърбия).

Не се знае какви точно обеми газ ще бъдат налични за балканското трасе на "Турски поток". Оттам и какви приходи ще се реализират за "Булгартрансгаз", който ще оперира новата инфраструктура, която в момента се строи.

"Докато няма някакъв отговор какво ще се случи с Украйна като транзитно трасе, не можем да отговорим еднозначно и за мястото на България на газовата карта на Балканите и тези отношения", отбелязва експертът Димитър Бечев.

Добре е да се търси баланс между Русия като доставчик и алтернативните източници като азерски и втечнен газ, съветва Бечев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.