4 от всеки 5 тона уловена риба от Черно море са незаконни

4 от всеки 5 тона уловена риба от Черно море са незаконни
Източник: БГНЕС

От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са незаконни, така че наистина е важно да преодолеем заедно този проблем. Това каза европейският комисар, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела, след като страните от Черноморския регион подписаха декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран рибарски улов в Черно море, предаде „Фокус“.

„Днес е много важен ден за Черно море, тъй като дойдоха високопоставени хора от 14 държави, за да участват в съвместен диалог за бъдещето на Черно море. Много е важно Черноморието да бъде разглеждано като важен регион – ние споделяме ресурсите в него. Имаме общ регион, следователно трябва да имаме и общи цели. Обсъдихме, че нито една отделна държава не може да реши самостоятелно проблемите, които засягат Черно море. Трябва да имаме колективни действия, а това не е лесна задача – винаги е предизвикателство всички да бъдат привлечени от една идея, но мисля, че всички разбират важността от предприемането на действия. Софийската декларация, която беше подписана днес, има много ясни цели и когато те бъдат изпълнени, това ще донесе много позитиви на всички – за рибарите, за околната среда, за държавите от региона“, каза още Вела.

Еврокомисарят посочи, че целите, които са включени в декларацията, която бе подписана, са свързани, на първо място, с важния проблем за справяне с нерегламентирания риболов. „От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са незаконни, така че наистина е важно да преодолеем заедно този проблем. Трябва да работим заедно и за събиране на научни данни, да се анализират, да се споделят и да се използват. Ще работим заедно и в подкрепа на дребномащабните рибари, тъй като Черноморският регион има голям процент дребномащабни риболовни операции. Обсъждаме дълго време тези въпроси, но това, което подписахме, е един план за действие, защото това ни е необходимо сега –времето за говорене приключи, сега трябва да действаме. Това, което постигнахме днес, е средство за постигане на тези цели. Защото резултатите не идват от подписването на декларации, а от прилагането им на практика“, коментира още той.

От своя страна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов уточни, че от шестте държави в Черноморския регион само Русия и Украйна не са подписали декларацията за нелегалния риболов, защото имат разногласия помежду си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.