Украинските селскостопански стоки стават все по-евтини


Украинските селскостопански стоки стават все по-евтини
Снимка: БГНЕС

5195

Забранените за внос от Украйна земеделски продукти продължават да поевтиняват сериозно и родните зърнопроизводители са поставени натясно - от една страна трябва да освободят складовете си за новата реколта, от друга – кредиторите са по петите им. Това коментира в. "Сега".

Припомняме, че забраната е до 6 юни и включва пшеница, слънчоглед, царевица и рапица.

От Нова телевизия съобщиха, че според хора от пограничното село Кардам има увеличен трафик на камиони, идващи от Украйна - специално цистерни с олио.

"Въпреки забраната, която наложи ЕС за внос на земеделска продукция, продължават да вървят камиони, тъй като изпълняват най-вероятно стари договори, подписани преди влизането на забраната. Наблюдава се още една тенденция – влизане на цистерни с нерафинирано олио и молдовски камиони, което ме води на мисълта, че част от украинската продукция преминава през Молдова и пристига в ЕС от България", смята зърнопроизводителят Михаил Герасимов.

Пренасищането на пазара води до срив в цените - и на пшеницата, и на слънчогледа. "Миналогодишната реколта от пшеница по време на жътва беше около 680 – 690 лв./т. В момента се срина заради вноса на цени от порядъка на 380-390-400 лв./т. Слънчогледът от изкупна цена беше достигнала до 1160-1200 лв./т. В момента е 680-690 лв./т.", заявява Герасимов.

Иван Балабанов изчислява, че общата му загуба от ниската изкупна цена на продадения слънчоглед е 200 000 лв. Загубите пък не могат да се компенсират с тазгодишната реколта, защото себестойността ѝ е твърде висока. Въпреки ниските изкупни цени, земеделците, особено по-малките, са принудени да продават зърното си, за да отворят място за новата реколта. Не само предстоящата жътва обаче ги кара да продават на безценица. Производителите за пореден път настояват за затягане на граничния контрол.

Служебният земеделски министър Явор Гечев смята, че кризите със земеделските стоки не са овладени и ще има проблеми с пшеницата и зърнените култури не само тази година. Той се оплака от мудността на ЕС при вземане на решения и настоя, че временната забрана за внос на някои стоки от Украйна трябва да се удължи.

Гечев обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Гечев призова ЕК да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари.

ОЩЕ по темата: Забраната за внос на украинско зърно облагодетелства стотина земеделци, посочва бивш шеф на БАБХ

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички