Забраната за внос на украинско зърно облагодетелства стотина земеделци, посочва бивш шеф на БАБХ


Забраната за внос на украинско зърно облагодетелства стотина земеделци, посочва бивш шеф на БАБХ
Снимка: iStock

3692

Забраната на внос на зърно, пшеница, слънчогледово семе и още двайсетина храни е в полза единствено на стотина производители и търговци на зърно. Това смята проф. Христо Даскалов, бивш ръководител на Агенцията по храните (БАБХ), сега депутат от ПП-ДБ.

"Когато вземаме такива решения, трябва да знаем какво идва след това. Ако целта е да облагодетелстваме група от стотина производители и търговци на житни култури, от другата страна стои животновъдството, за което се вайкаме толкова години. В момента се търси жито на цена 46-48 стотинки, а предлагането е над 60 стотинки за килограм. Това е голяма ножица. Целта на забраната е да се вдигнат цените на зърнените култури. Имаме над 60 000 регистрирани земеделски производители. Забраната облагодетелства стотина, останалите търпят негативите. Ако сега цената на фуража, с който се хранят кравите, се повиши, смятате ли, че цената на кашкавала ще пада, или ще тръгне нагоре? Цената на фуража е 75% от себестойността на млякото, месото, яйцата", обясни проф. Даскалов пред БНР.

Той е категоричен: "Забраняването на вноса на украински храни не беше много логично. Когато се вземат такива решения, нещата трябва да се претеглят внимателно".

За Даскалов има други пътища да се решават такива въпроси. Той посочи очевидното - трафикът на украински продукти трябва да стига до крайната си дестинация, а не да остава в България и това зависи от българската държава. "Тя има какво да направи, така че да не се стига до нелоялна конкуренция между украинското жито и нашето. От друга страна стои отговорността и на зърнопроизводителите да не поставят на колене животновъдството в България. Иначе ще го усетим в магазините. Накрая потребителите плащат сметката", каза той.

ЕС трябва да помогне на Украйна в тежката ѝ битка, подчерта Даскалов.

И докато българските зърнопроизводители недоволстват от ниските цени у нас и искат над 300 евро за тон пшеница, на световните борси котировките продължават да падат, коментира в. "Сега".

Пщеницата с доставка през май поевтиня с 0,9% на 26 април на борсата MATIF до 242,75 евро/т, като спрямо предходната година котировките падат с 40,50%. Цената на Чикагската борса е дори по-ниска - 234,70 долара/т.

ОЩЕ: ЕК предлага пакет от мерки за ограничаване на вноса на 4 стоки от Украйна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички