ЕК предлага пакет от мерки за ограничаване на вноса на 4 стоки от Украйна


ЕК предлага пакет от мерки за ограничаване на вноса на 4 стоки от Украйна
Снимка: iStock

3281

Европейската комисията предложи пакет мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Той включва ограничаване на вноса на 4 продукта и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната, обяви Министерството на земеделието.

Разговорите с ЕК продължават при уверението, че окончателното решение може да се вземе в кратки срокове (до няколко дни), ако всички участници в преговорния процес са съгласни, уточняват от министерството.

Предложените спешни мерки от ЕК потвърждават позицията на българското правителство, че е необходима намеса от Брюксел за нормализиране на ситуацията на пазара на селскостопански продукти в най-засегнатите държави, в близост до границата с Украйна, се казва в съобщението на министерството.

Припомняме, че вчера България наложи временна забрана за внос на храни от Украйна с изключение на стоките, които преминават транзит. България официално спря вноса на зърно от Украйна

„На заседанието на служебното правителство прие решение, което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на България“, обяви на брифинг министърът на земеделието Явор Гечев.

Решението влиза в сила от 24 април и ще действа до 30 юни 2023 г.

Гечев посочи, че България е последвала примера на 3 други държави – Полша, Унгария и Словакия, забранили вноса на хранителни продукти от Украйна.

„С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага“, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Забраната се отнася до над 25 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, ако партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и ако в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е България, гласи решението на кабинета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Служебният кабинет забранява вноса на храни от Украйна

Забраната за внос на украински храни в ЦИЕ: Как Русия може да се възползва?

Руският външен министър ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички