ЕSG в Агро сектора е във фокуса на вниманието на ОББ


ЕSG в Агро сектора е във фокуса на вниманието на ОББ
Снимка: ОББ

2240

За трета поредна година Net Zero Economy Forum, организиран от "Капитал", събра бизнес лидери, политици, предприемачи и представители на финансовия сектор, за да дискутират в дълбочина стратегиите за зелен преход и подходите за неговото ускоряване. Конференцията се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София.

Десислава Симеонова - член на УС, лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп и изпълнителен директор МСП Банкиране на ОББ, бе модератор на панелна дискусия за агро сектора, в която се включиха и Николай Кирилов, управител на АГРОФРЕШ - Видин ЕООД, Иво Куманов, CEO и съдружник в "НИК ЕЛЕКТРОНИКС" ООД и Виктор Скравенски, управител и собственик на "БИОТЕКС" ЕООД

Г-жа Симеонова откри дискусията с кратко изложение, като отбеляза, че за ОББ, която е част от водещата белгийска финансово-застрахователна група KBC, устойчивото развитие е тема от най-висок приоритет, стълб в цялостната стратегия на банката. Закономерно, когато устойчивото развитие се разглежда като бизнес, а не като регулаторно задължение, се откриват възможности, които да направят компаниите по-силни, по-ефективни и по-успешни след трансформацията в посока позеленяване. В България земеделският сектор е отговорен за 15.63% от въглеродните емисии. ОББ е лидер на пазара на предоставяне на финансови услуги за сектора, като има почти 30% пазарен дял в страната.

Участниците обсъдиха какво мотивира клиентите в сектора да направят крачка към устойчивата трансформация, както и към какъв тип инвестиции, повишаващи ефективността им, основно се извършват в момента.

Николай Кирилов разказа за опита си във въвеждането и развитието на  No till технологията за обработка на земеделските си земи, както и за синергията на това направление с отглеждането на месодайни крави. Въпреки трудностите продължава да анализира, инвестира и надгражда, както в земеделието, така и в животновъдството, с цел подобряване на ефективността и резултатите. Виктор Скравенски сподели за различни експерименти и иновации в отглеждането на зърнени и етерично-маслени култури. Обърна внимание и на необходимостта от целенасочена политика и конкретни действия за изграждане на напоителна инфраструктура в страната с цел увеличаване на поливните обработваеми площи и подобряване на добивите и качеството на продукцията.

Иво Куманов запозна аудиторията с най-новите тенденции и иновативните технологии за автоматизация и управление на процеси в земеделско производство, включително дронове за растителна защита, високотехнологично земеделско оборудване, базирано на AI технологии. Именно чрез използването им, секторът ще стане по-устойчив, успешен и ефективен, но и ще успее да привлече младите хора. Подобряването на имиджа на земеделския бизнес е справедлива цел, която си заслужава усилията заради хилядите борбени земеделски стопани, които ежедневно инвестират огромни усилия в сектора и развитието му.

Г-жа Симеонова сподели, че ОББ се стреми да бъде компетентен и подготвен събеседник в диалога с представителите на аграрния бизнес, защото трансформацията отдавна вече не е пожелателна, регулаторният натиск се увеличава, а посоката на промяна е ясна, приета и необратима. Бизнесът трябва да се готви да започне измерването и оповестяването на редица данни, за да остане конкурентоспособен.

„Предлагаме и специализирани продукти за финансиране на субсидии на площ, вкл. еко-схеми,  кредити за инвестиционни проекти с грантове, разполагаме с най-разнообразната гама от гаранционни програми и финансови инструменти. Партнираме си с водещите компании, които въвеждат иновации и автоматизации в земеделския бизнес, затова можем да дадем точните насоки и референции за консултации по тези въпроси“.

В заключение г-жа Симеонова потвърди, че една от важните цели на ОББ е да не допусне добри идеи, подпомагащи прехода към по-устойчиво земеделие на компании с традиции в бизнеса, да останат нереализирани заради липса на финансова подкрепа.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички

Най-четени новини


виж всички