Барселона не иска туристи, гони ги със специален закон

Барселона не иска туристи, гони ги със специален закон
Източник: iStock/Guliver

Барселона - един от най-посещаваните градове в света, ще прокара законодателството за намаляване на туристите. Причината е, че местните жители са изнервени от туристическия поток, който залива града им, съобщава The Guardian.

В града живеят 1,6 милиона души, а само през миналата година той е бил посетен от 32 милиона туристи.

Новото законодателство идва след повече от 25 години рекламиране на града като туристическа дестинация и съвпада със запланувана "окупация" на улица "Ла Рамбла" в събота. Улицата е известна с туристите и заведенията си.

Протестът "Барселона не е за продан" е организиран от местни асоциации. Демонстрантите ще призоват за прекратяване на спекулациите с недвижимо имущество, които гонят местните жители от града заради високите цени на имотите и нископлатената работа в туристическата индустрия.

Новият закон, познат като специалния градски план за туристическо настаняване, трябва да ограничи броя на предлаганите от хотелите и туристическите апартаменти легла. Предвижда се мораториум върху строителството на нови хотели и прекратяване издаването на лицензи за нови туристически апартаменти.

Обаче много проекти са задействани и планът не се очаква да започне да оказва ефект преди 2019 година, предаде КРОСС.

По последни данни в града има 75 000 хотелски стаи и около 50 000 законни туристически апартамента, както и около 50 000 незаконни.

Туристическият бранш категорично се противопоставя на предложенията, тъй като ще засегне икономическия растеж в града, където 12% от 72 милиарда евро БВП идва от туризма.

Безработицата и туризмът са основните проблеми за жителите в града според проучване на градския съвет от октомври.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.