Биопроизводители излизат на протест

Биопроизводители излизат на протест
Източник: Getty Images

Мащабен протест на биопроизводители ще има днес (9 април) от 11:00 часа пред сградата на земеделското министерство. Причината - нови изисквания към тях, които бяха обявени от Асоциация "Биопродукти" за "репресивни.

Конкретна причина за недоволството е новата наредба за биологичното производство. Според нея, ако само в една партида биопродукция бъде намерено дори минимално количество от неразрешени за този вид производство вещества, още след излизането на лабораторните резултати контролният орган ще може да започне процедура по отнемане на биосертификата на цялото стопанство.

От асоциацията твърдят, че такова нещо няма в ЕС и е въведено единствено в България по неясни за тях причини, пише в. "Дума". Съгласно европейския регламент трябва да се спре само партидата, която не отговаря на изискванията, твърдят от "Биопродукти". И питат защо са предвидени санкции само за земеделските производители, но не и по веригата от проверяващи.

От земеделското министерство вече реагираха с промени в наредбата и смекчаването ѝ, но биопроизводителите искат оставката на земеделския министър Румен Порожанов, бивш ръководител на Държавен фонд "Земеделие".

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.