Борисов обеща гарантирана субсидия за тютюнопроизводителите

Борисов обеща гарантирана субсидия за тютюнопроизводителите
Източник: Pixabay

Премиерът Бойко Борисов обеща на тютюнопроизводители от шуменското село Пристое да имат гарантирана субсидия за следващата година, предаде БГНЕС.

Борисов се среща със земеделците и им съобщи, че е започнало изплащането на отпуснатите 3.2 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите в района. От общо 808 подадени заявления за получаване на помощ, до момента са изплатени 341, а останалите са върнати за дооформяне на документите. Премиерът посъветва земеделците да застраховат продукцията си, за да не товарят държавата при евентуални природни бедствия.

Стопаните на земеделски площи, които бяха напълно унищожени от градушки в последните няколко дни, също ще получат помощ от държавата, съобщи в Пристое министърът на земеделието Десислава Танева. Пострадалите стопани трябва да уведомят областните и общинските служби по земеделие, за да се оценят щетите, допълни Танева.

През март т.г. тютюнопроизводители в шуменското село Пристое протестираха и затвориха пътя Силистра – Шумен, след като гръцка фирма-изкупвач на тютюн не заплати изкупената реколта през 2016 г. Два дни по-късно при протестиращите отиде премиерът Бойко Борисов, който обяви, че "има инструмент, с който можем да решим проблема". Месец по-късно правителството отпусна 3.2 млн.лв. държавна помощ на фонд "Земеделие", която да покрие дълга на търговеца към тях.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.