Британският парламент на практика забрани "твърд" Brexit

Британският парламент на практика забрани твърд Brexit
Източник: Getty Images/Guliver

Британският парламент окончателно прие закон, който задължава премиера Тереза Мей да се консултира с депутатите за поисканото от нея ново отлагане на Brexit, предаде БГНЕС.

Камарата на лордовете одобри проектозакона, който беше върнат в долната камара на парламента за допълнителни уточнения и беше въведен като закон още преди края на деня.

Тереза Мей вече поиска от Европейския съюз нова отсрочка за излизането на Великобритания от Общността. Но депутатите искат допълнителни гаранции, че няма да се стигне до "твърд" Brexit на 12 април, което в момента се явява крайната дата за напускане.

С тази цел депутатите изготвиха закона, който принуждава Тереза Мей да се консултира с тях във вторник т.е. днес (9 април) и да обясни подробно защо и с колко ще иска отлагане на Brexit, преди да замине за Брюксел, където в сряда (10 април) се събират лидерите на държавите от ЕС, за да обсъждат новата отсрочка. Неофициално се смята, че Мей вече е обещала да поиска удължаване до 30 юни.

А какви изглеждат намеренията на Мей подсказва фактът, че британското правителство обяви като дата за провеждане на евроизбори 23 май - т.е. вече официално има сигнал, че Лондон може да поиска по-дълго удължаване на действието на чл. 50 от Договора за създаване на ЕС и да се наложи да има британски евродепутати и в следващия Европейски парламент.

Междувременно стана ясно, че Мей ще се срещне първо с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел по темата с новото отлагане на Brexit.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.