Мей иска отлагане на Brexit до 30 юни, Туск предлага дори по-дълго


Мей иска отлагане на Brexit до 30 юни, Туск предлага дори по-дълго
Снимка: Getty Images/Guliver

1967

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Май поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания до 30 юни, или дори по-рано, ако парламентът в Лондон одобри споразумението за Brexit. Това предава AFP, цитирана от "Фокус"

„Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да ратифицират договора преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано", пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

"Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по урегулиран начин и без прекалено забавяне. Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият изход", допълва тя.

Малко по-рано Туск пък предложи на Великобритания да ѝ бъде позволено „гъвкаво продължение“ със срок от 12 месеца за излизане от структурите на Общнността.

Настоящият краен срок за Brexit е 12 април.

В писмото си Мей заяви, че иска да се увери, че Великобритания напусна Блока след 46 години по един организиран начин, със споразумение, което би могло да спомогне за установяване на политически, военни, дипломатически и икономически връзки.

„Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по правилен начин и без неоправдано забавяне. Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият вариант ", пише още Мей.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички