Барние: Brexit без сделка става все по-вероятен


Барние: Brexit без сделка става все по-вероятен
Снимка: Getty Images/Guliver

2331

През последните дни е станало още по-вероятно Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви главният преговарящ за Brexit от страна на Съюза Мишел Барние, цитиран от Reuters и "Фокус".

„През последните дни сценарият за Brexit без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем“, заяви Барние, като добави, че Брюксел е готов да приеме оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, или отношения, близки до тези, които ЕС има с Норвегия.

Говорейки на събитие в Брюксел, след като британският парламент отхвърли алтернативите на споразумението за развод на премиера Тереза Мей, главният преговарящ на Брюксел каза, че Великобритания вече има три възможности преди да напусне 12 април.

„Обединеното кралство сега трябва да посочи пътя напред или да посочи план - каза Барние. - Още днес повече от всякога“.

По неговите думи, Лондон все още може да приеме спряната сделка, която бе договорена от премиера Тереза Мей, като натърти, че това е „единственият начин“ Великобритания да излезе от Съюза организирано. Сред другите варианти са Brexit без сделка, или дълго отлагане на датата на напускане на Великобритания, отбеляза Барние, като добави, че фрагментираният парламент на Великобритания ще поеме отговорността за тях.

Както отбеляза главният преговарящ на ЕС, дългото отлагане на излизането на Лондон би довело до организиране на избори за Европейски парламент във Великобритания през май и излъчване на британски представители в Европейската комисия.

Французинът каза, че няма добавена стойност за Brexit и подчерта, че 27-те държави от ЕС, останали заедно, вече са готови за рязко разделяне.

„Подготовката за развод без сделка не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има проблеми. Да си подготвен не означава, че всички непредвидени смущения биха могли да бъдат управлявани от ЕС“, обясни Барние.

Лидерите на ЕС, включително Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10 април, за да вземат решение за следващите стъпки.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички