Българските картофи никога няма да стигнат за нуждите на пазара ни

Българските картофи никога няма да стигнат за нуждите на пазара ни
Източник: Actualno.com

До максимум 20 дни на пазара ще има ранни картофи от тазгодишната реколта. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК), в интервю за „Фокус“ във връзка с кампанията по засяване на картофи.

Той поясни, че това зависи от климатичните условия, тъй като картофите са много податливи. По думите му българските картофопроизводители никога няма да могат да задоволят нуждите от картофи на пазара.

„За година са ни необходими около 500 хил. тона. Миналата година подадохме доста по-малко продукция – около 100-120 хил. тона. Останалото количество дойде от чужбина. Надяваме се, че ако се подпомагат действително тези земеделски производители, които засаждат картофи, ще произведем 200 хил. тона, за да покрием поне наполовина нуждите на пазара“, посочи той.

Картофи идват от останалите членки на ЕС: Полша, Германия, Белгия, Холандия. По отношение на износа, Каймаканов заяви, че на този етап и в близките 10 години не може да се говори за такъв.

Той поясни, че цената на картофите през последните седмици има увеличение заради вноса от Египет и нашите южни съседки. „Надявам се цената да достигне между 0.80 и 1.00 лв./ кг.“, допълни Каймаканов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.