ДФЗ: За старите биопроизводители няма да има проблеми с парите

ДФЗ: За старите биопроизводители няма да има проблеми с парите
Източник: Getty Images / Guliver

Биопроизводители са принуждавани да подписват декларации, че ще получат субсидии само ако има пари за обезпечаване на поетите от тях ангажименти по програмата за селските райони. За това сигнализират от бранша.

Подписът върху декларацията е задължително условие да бъдат приети заявленията им за подподмагане в общинските земеделски служби.

След като забраниха приема на нови проекти за биоземеделие, сега се оказва, че и старите биоземеделци са в риск да не получат парите си, въпреки че са гарантирани в бюджета.

Ако не се подпишем, отказват да приемат документите ни и оставаме без субсидии, заяви председателят на Асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова пред БНР.

"Пари за съществуващите биопроизводители, тези, които вече са утвърдени, има до края на програмния период. Но независимо от това от общинските служби всички подписват такава декларация под условие, че ако има пари, ще получат. Не знаем какво се случва и каква ще е съдбата на биоземеделието", казва още Симеонова.

За старите биопроизводители проблем с парите няма да има, уверяват от Държавен фонд "Земеделие".

"Това не трябва да ги притеснява. Декларацията е чисто информативна. Тези, които имат стар ангажимент и са в рамките на този ангажимент, без да го увеличават, няма да имат проблеми за плащането, тъй като за тях бюджет е осигурен", каза Станислав Главчев от ДФЗ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.