Липсата на сняг може да е проблем за посевите от пшеница

Липсата на сняг може да е проблем за посевите от пшеница
Източник: БГНЕС

Ситуацията с посевите от пшеница и рапица в Добричка и Варненска област засега не дава основание за тревога. Дано да падне сняг. Проблем ще е ако няма снежна покривка, а температурите паднат и излезе силен вятър. Това каза за Actualno.com завеждащият секция по селекция на пшеницата към Добруджанския земеделски институт проф. д-р Иван Киряков.

Той припомни, че пшеницата е поникнала трудно през есента заради продължителната суша. Все още посевите са малко пожълтели. Част от тях сега са във фаза братене, други са на първи-втори лист, а някои не са поникнали и дори са на кълн.

Няма проблем с непоникналите – те могат да поникнат по-късно, успокоява ученият. По думите му най-застрашени са посевите, които са на първи-втори лист. Той уточнява, че сортовете пшеница, които предлага научният институт, издържат до минус 18 градуса, а температурата в почвата е с 4-5 градуса по-висока от тази на въздуха.

Друг проблем е, ако през февруари се затопли и пшеницата започне да се развива, а през март да настъпи рязко застудяване. Изтеглянето на посевите се дължи на недобрата подготовка на почвата, каза още проф. Киряков.

Той уточни, че проблемът при рапицата не е в презимуването, а в поникването. И припомни, че през 2011 -2012 г. някои от фермерите са разорали нивите с непоникнала рапица и засели на площите слънчоглед.

Площите с пшеница в Добричко надхвърлят 1,263 милиона декара, а с рапица – над 190 000 дка.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.