Метростанция може да има и на бул. "Панчо Владигеров"

Метростанция може да има и на бул.
Източник: БГНЕС

С още една станция има шанс да се разшири метромрежата на София. Това може да стане реалност в срок до 3 години. Плановете са тя да е на булевард “П. Владигеров” и да бъде свръзка с влаковете по железопътната линия София - Кюстендил, информира "24 часа". Вече тече процедура за избор на изпълнител, който да направи идейния проект на бъдещата метростанция в “Обеля 1”.

Срокът, в който кандидатите могат да подадат офертите си, е 11.04.19 г., а проектът трябва да е готов шест месеца след подписването на договора. Прогнозната сума, която предстои да бъде похарчена за проектиране, е в размер на 350 000 лева. А общата стойност за реализация на идеята е около 24 000 000 лева, като новата метростанция може да бъде изградена за 2,5 г. Очаква се тя да даде възможност на още между 7 000 и 10 000 софиянци да ползват метрото всеки ден.

Новата станция ще бъде разположена между станциите “Сливница” и “Обеля”. Освен изграждане на перон се предвижда директна служебна връзка на метродепото в “Обеля” с трасето на втората линия и малката жп гара. От новоизградената метростанция ще стане възможно прекачване от първата на втората линия на метрото. Освен това се очаква пускането ѝ  да намали интервала на преминаване на влаковете по втората линия от 6-7 на 4 минути.

Изграждането на тази станция е планирано още при строителството на линията през 2003 г. Поради липса на финансиране, обаче, все още не е реализирана.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.