Български примери: Магистрала с 10 см по-малко асфалт, път с постоянен дъжд от камъни


Български примери: Магистрала с 10 см по-малко асфалт, път с постоянен дъжд от камъни
Снимка: Нова телевизия

6757

Участък на АМ "Хемус" е с близо 10-тина сантиметра по-малко асфалт, отколкото е било изискването. Това заяви регионалният министър Иван Шишков пред Нова телевизия.

Става въпрос за участъка от София до село Яна. Там изискването било за 28 сантиметра асфалт, само че при проверка през декември, 2022 година, било установено, че асфалтът е много по-малко - между 18 и 21 сантиметра. В земната основа шлаката е в голямо количество.

Според казаното от Шишков, в тази част на магистралата строежът е започнал 2011 година, през 2013 година е пуснато движението, но разрешението за ползване е чак от 2016 година. "Т.е. някой е чакал във времето кога и как да бъде въведен този учатък в експлоатация", коментира министърът.

Друг пример е пътят Югово-Лъки, който е "пример за строителна бутафория". Там скалната маса е иззета и така пътят има нужда от почистване на камъните. "И мога да кажа, че вместо снегопочистване, там се налага всеки ден по два пъти да има каменопочистване – това е ужасяващо. Пътят там е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена както трябва. Няма никакво отводняване на пътя. Затова го нарекох и бутафория в строителството", отбеляза регионалният министър.

Освен некачествено извършения ремонт, проблемът там е, че основен ремонт е извършван с документи за текущ и така става невъзможно някой да поеме отговороността за качеството на свършената работа. За да бъдат избегнати такива проблеми в бъдеще, в новите търгове за пътно поддържане поръчките са разделени. Едните са формулирани за текущ ремонт, като в тях се допускат елементи на основен, за да може, ако има извършени такива дейности, те да имат разрешение за строеж, както законът го изисква. Отделно ще са поръчките за основен ремонт, за които ще бъдат изготвени проекти. Разделението е направено, за да имат възможност и по-малки фирми да участват в търговете.

Той заяви, че съвместните проверки на МВР и МРРБ ще продължат, защото в голямата си част пътищата не са направени по начина, по който следва да бъдат направени спрямо проектите и предвижданията. "Не можахме да си построим магистралите, построихме по-малко от половината магистрали, а вече започваме да ремонтираме тези, които сме построили", констатира регионалният министър.

Очакват се резултатите от проверката на АМ "Марица", а в предстоящата седмица ще бъде инспектирана Северната скоростна тангента. Част от проблемите на магистрала "Марица" са заради това, че най-вероятно са спестени материали или са влагани неподходящи. Пари за ремонти на установените нередности ще се намерят, защото това засяга безопасността на придвижване, увери обаче Шишков. 

АМ "Хемус" - кога?

По думите на Шишков, на 5-ти лот ще бъде премахнато незаконното строителство, извършено до този момент и ще бъдат одобрени проектите за 5 и 6-ти лот, за да може да започне строителството там. Одобрен е подробния устройствен план на 9-ти участък.

"4-ти лот стои в капана на незаконното строителство, тъй като има голям обхват незаконно строителство, а депутатите не пожелаха да намерят законов механизъм, в който да продължи строежа", припомни регионалният министър. И отново заяви, че няма да бъде индексирано строителството на лотовете, за които има раздадени аванси. След като имат 35% аванс, трябва да продължат да строят, настоя Шишков.

ОЩЕ по темата: МРРБ ще плати 200 млн. лв. на пътните строители

Друг пример - автомагистрала "Европа", където до 1 – 1,5 месеца може да бъде пуснато движението до границата в този участък, "който нарекох пътя на костенурката", а до няколко месеца се очаква напредък и в частта от София до Сливница. Ако целия лот бъде завършен 2024 година няма да бъде загубено и европейското финансиране за обекта.

До няколко месеца ще бъдат пуснати и 7 км от скоростния път Ботевград-Мездра, което ще облекчи обхода на Новачене. Следващата седмица ще бъде издадено разрешение за укрепване на свлачището на АМ "Струма", така че поетапно да бъде пуснато движението и в двете платна.

ОЩЕ: БСП пита има ли връзка строежът на част от "Хемус" с Гинка Върбакова

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички