Минималната заплата за пореден път скара синдикати и работодатели


Минималната заплата за пореден път скара синдикати и работодатели
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2788

Темите, които ни разделят, са по-малко от тези, които ни обединяват. През 2019 година има две изборни кампании, а по избори здравият разум напуска хората. Затова си поставихме задачата да определим методиката за минималната работа заплата. Това заяви председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Пред Нова телевизия, Теодор Дечев от АИКБ също отрече, че има скандали със синдикатите. "Г-н Велев малко се тръшкаше", пошегува се експертът на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Дечев посочи, че сега има предложение в над 30 икономически дейности работодатели да си договорят минималната работна заплата. Въпросът е какъв да е механизмът. Там, където няма синдикати, ще се намесва държавата. По думите на Григорова обаче работодателите искат първо да има договорка за другите заплати, а чак накрая да е минималната по преценка на държавата. Синдикатите обаче искат обратното – защото иначе работодателите щели да могат лавират, като не се знае първо "националната" минимална заплата. Дечев не се съгласи, че това е мотивът на работодателите – защото вече си има минимална работна заплата. Той заяви, че работодателите целят друго – да участват както те, така и синдикатите в средносрочната бюджетна прогноза, където сега действа само държавата.

Григорова не се предаде и обвини АИКБ, че промени законодателството, за да вкарва бизнесът още по-евтини работници от чужбина. Затова, по думите на Григорова, остава само минималната работна заплата. А Дечев защити вносът на хора с думите, че каквато и заплата да се предлага сега, "хора няма".

Същевременно председателят на АИКБ Васил Велев обяви пред БНТ, че бизнесът не може да подкрепи увеличението на максималния осигурителен доход и напомни, че в предизборните програми това го нямало. Няма да има драматичен ефект, но ще е негативен, обобщи Велев, според който държавата ще се размине с десетки милиони, ако бъде вдигнат максималният осигурителен доход – защото България щяла да стане по-непривлекателна за чуждия IT сектор.

Манолов обаче напомни, че първоначалната идея на максималния осигурителен доход е била той да е десет пъти минималната работна заплата. Сега спорим за 3000 лева максимален доход (бел. ред. – увеличение от 400 лева спрямо действащия максимален осигурителен доход от догодина), а трябваше да е 5600 лева – връзката се разкъса, заяви синдикалистът. Очевидно в синдикатите не членуват висококвалифицирани специалисти, заяде се Велев.

Що се отнася до поскъпването на живота, председателят на АИКБ напомни, че е сезирана КЕВР – да разследва евентуални манипулации на Енергийната борса. Не може да имаме за един и същи час двойна промяна, каза Велев. Според него именно такива манипулации са най-голямата опасност за стандарта на живот в България в момента.

За финал Манолов подчерта, че не е сигурен дали това, за което са говорили с правителството вчера (4 октомври) ще бъде изпълнено така, както се е говорело. И предупреди, че не трябва увеличението на заплатите в държавната администрация да отиде основно за хора зад бюра. А Васил Велев се обяви категорично против увеличение на заплатите на чиновниците на обща основа – според него увеличение може да се прави, като се съкръщава различна администрация и съответно остават повече пари за по-малко хора.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички