Таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лв. от 1 юни догодина


Таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лв. от 1 юни догодина
Снимка: iStock/Guliver

3182

Държавата се отказва от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии от началото на следващата година. За сметка на това обаче за всички вече отпуснати и нови пенсии максималният размер ще се увеличи на 1200 лева от 1 юли 2019 г. За това се договориха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов, предаде bTV.

Таванът в момента е 910 лв.

Заради поскъпването на живота, което предстои през зимните месеци с повишаването на цените на газа, а от там на стоките и отоплението, синдикатите и управляващите са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%.

Третата договорка, която е постигната, е заложеното за догодина 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка да не се прави „на калпак”, а според заслугите на служителите.

Според синдикатите има звена в различните ведомства, които се нуждаят от по-сериозно увеличаване на заплатите. Затова към хората на терен те предлагат да се насочат по-голяма част от 10-те процента, а онези, които работят в администрацията и по кабинетите, да получат по-малко.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на финансите Владислав Горанов и представители на синдикатите.

Горанов уточни, че изчисленията не дават възможност таванът да падне. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални, смята министърът, цитиран от БГНЕС.

Според Пламен Димитров от КНСБ вдигането на тавана на пенсиите "ще даде възможност на 41 хил. от 61 хил. души да получават това, което им се полага".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички