Млякото е поскъпнало с 40%

Млякото е поскъпнало с 40%
Източник: iStock/Guliver

Спрямо миналата година цената на млякото се е увеличила с 40%. Това каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров пред fermer.bg.

„Увеличението се дължи на това, че миналата година цената на млякото беше много подценена в европейски мащаб. Отделно има дефицит на сурово мляко в Европа и също така не може от този неблагодарен бизнес да не изкарваш никакви пари“, обясни председателят на АМБ.

„В момента продуктът се изкупува на цени от около 0,75 – 0,80 лв./литър. С уточнението, че става въпрос за мляко, което отговаря на хигиенните европейски норми“, категоричен е той.

По думите му, ако млякото не отговаря на европейските стандарти, цената му би била доста по-различна. Въпреки положителната тенденция, според него, фермерите не вярват, че тази цена ще се задържи в дългосрочен план и не смеят да се развиват.

„Разговаряхме с фермери от Пловдивско и те продават млякото си на 0,75 – 0,78 лв./литър от място без ДДС. Смятаме, че това е добра цена за фермерите. Не съм чул някой да се оплаква последните три месеца“, заключи Зоров.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.